Οβίρες Ρογκοβού, νομός Ιωαννίνων, Ελλάς

Οι Οβίρες Ρογκοβού, ή αλλιώς Κολυμπήθρες, είναι ένα σύστημα από λίμνες σε μια μικρή χαράδρα, η οποία διατρέχεται από ένα  ρυάκι και σκεπάζεται 
από πυκνή βλάστηση. Βρίσκονται στο δρόμο μεταξύ Μεγάλου και Μικρού Πάπιγκου στο νομό Ιωαννίνων, Ελλάς και σε υψόμετρο 980 μέτρων. 
 "Ρογκοβό" ονομάζεται το ρέμα που κατεβαίνει από την δυτικότερη κορυφή της Τύμφης, τον Λάπατο και περνάει ανάμεσα στα δύο χωριά. Οι "Οβίρες", όπως τις ονομάζουν οι ντόπιοι, είναι οι μικρές λίμνες που σε κάποιο σημείο σχηματίζει το ρέμα, ενώ μια άλλη ονομασία είναι "Κολυμπήθρες". 
Η διαβρωτική ικανότητα του ρέματος έχει σκάψει με τα χρόνια την βραχώδη κοίτη σχηματίζοντας μικρά κοιλώματα που συγκεντρώνουν το νερό σε μία απόσταση περίπου 200 μέτρων. Η μία λίμνη διαδέχεται την άλλη μέσα από μικρούς καταρράκτες σε μια οφιοειδή πορεία του Ρογκοβού.

Έτσι, και σε συνδυασμό με την πυκνή βλάστηση της περιοχής, δημιουργείται ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς, ιδανικό για εξερεύνηση.  Η βλάστηση της περιοχής αποτελείται από ένα πυκνό, μεικτό δάσος που περιλαμβάνει βελανιδιές, οξιές,  κρανιές, οστρυές, φλαμουριές, σφενδάμια και κράταιγους. 


Κάτω από τα δέντρα και πάνω στα βράχια φυτρώνουν διάφορα σπάνια λουλούδια, όπως η Hesperis matronalis, ο κρίνος Lilium candidum και πολλά άλλα σπάνια είδη.


Από τα πουλιά υπάρχουν πολλά είδη του δάσους, αλλά και αρπακτικά καθώς τα φαράγγια της Τύμφης βρίσκονται πολύ κοντά. Από αυτά σημαντικά είναι ο φιδαετός, ο σφηκιάρης, ο πετρίτης, το διπλοσάινο, ο μπούφος και άλλα.

Οι Οβίρες είναι ιδανικές για να παρακολουθήσει κανείς
διάφορα αμφίβια και ερπετά. Γύρω από τις λίμνες ζούνε σαλαμάνδρες, κιτρινομπομπίνες, φρύνοι, γραικοβάτραχοι, πηδοβάτραχοι, δεντρογαλιές, νερόφιδα και σαΐτες. 




Η περιοχή συνορεύει τόσο με πυκνά άγρια δάση, όσο και με απρόσιτες ορεινές περιοχές, τόποι που αποτελούν καταφύγιο για πολλά σημαντικά θηλαστικά.
MyPhotoPics