Sigiriya, Σρι Λάνκα

H Sigiriya είναι μια αρχαιολογική περιοχή στη βορειοκεντρική Σρι Λάνκα. Περιέχει τα ερείπια ενός αρχαίου ανακτορικού συγκροτήματος, που χτίστηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του βασιλιά Κασυάπα (477μ.Χ. - 495 μ.Χ.). 


Είναι ένας ψηλός βράχος 180 μέτρων από γρανίτη, του οποίου οι πλευρές είναι τόσο απότομες που σε κάποια σημεία οι κορυφές προεξέχουν της βάσης. 


Στην κορυφή του βράχου υπάρχει ένα ανακτορικό συγκρότημα του οποίου τα ερείπια των διάφορων επιμελητηρίων, τα κλιμακοστάσια κλπ. μπορεί ακόμα να δει κανείς. 

Υπάρχει μια σκάλα που οδηγεί από τη βάση προς την κορυφή του βουνού. Περίπου στα μισά του δρόμου προς την κορυφή, υπάρχει ένα τεράστιο ζευγάρι ποδιών λιονταριού που αποτελεί ουσιαστικά ότι απόμεινε από ένα λιοντάρι με τεράστιο κεφάλι.

Το ανοικτό στόμα του εξυπηρετούσε ως είσοδος στο βασιλικό παλάτι. Γύρω από το ανακτορικό συγκρότημα βρίσκονται τα ερείπια ενός σύνθετου κήπου που αποτελείται από δύο τάφρους και διάφορες πηγές.


H Sigiriya είχε κατοικηθεί κατά την προϊστορική εποχή. Είχε χρησιμοποιηθεί ως ένα ορειβατικό καταφύγιο - μοναστήρι από τον 3ο αιώνα π.Χ., με τις σπηλιές που κατασκευάστηκαν και δώριστικαν από τους πιστούς στην βουδιστική Sangha. 

Ο κήπος και το παλάτι χτίστηκαν από τον βασιλιά Κασυάπα 477-495 μ.Χ.. Στη συνέχεια, μετά το θάνατο του Κασυάπα, ήταν ένα μοναστηριακό συγκρότημα μέχρι περίπου τον 14ο αιώνα, μετά εγκαταλείφθηκε. Τα ερείπια ανακαλύφθηκαν το 1907 από τον Βρετανό Explorer John Still.


Ακόμα το 1907 είχε παρατηρηθεί ότι "Ολόκληρη η πλευρά του λόφου στη δυτική πλευρά, που καλύπτει μια περιοχή 140 μέτρα μήκος και 40 μέτρα ύψος, φαίνεται να είναι μια γιγαντιαία πινακοθήκη  η μεγαλύτερη εικόνα στον κόσμο, ίσως".


Η Sigiriya είναι μία από τις 7 περιοχές παγκόσμιας κληρονομιάς στη Σρι Λάνκα και είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

MyPhotoPics