Νότιο Νησί, Νέα Ζηλανδία

Το Νότιο Νησί (αγγλικά: South Island) είναι ένα από τα δυο μεγάλα νησιά της Νέας Ζηλανδίας. Το άλλο μεγάλο νησί αποκαλείται Βόρειο  
Νησί. Το όνομα του νησιού στη γλώσσα των Μαορί είναι Te Wai Pounamu που σημαίνει "Το Νερό του Νεφρίτη" ή Te Waka a Māui που σημαίνει "Το Κανό του Μάουι".
Έχει έκταση 151.215 τ. χλμ. γεγονός που το καθιστά το 12ο
μεγαλύτερο νησί στον κόσμο. Κατά μήκος της δυτικής του ακτής διατρέχεται από την οροσειρά των Νοτίων Άλπεων. Το υψηλότερο σημείο είναι το Αοράκι Όρος Κουκ, στα 3.754 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.


Είναι το μεγαλύτερο από τα δύο κύρια νησιά της Νέας Ζηλανδίας, αλλά και το πιο αραιοκατοικημένο. Είναι σε έκταση το 12ο νησί στον κόσμο. Η δυτική ακτή είναι γεμάτη από μεγάλες οροσειρές. 
Η μεγαλύτερη πόλη στη Νότιο Νησί είναι η Christchurch, γνωστή και ως “Garden City”, λόγω των πολλών πανέμορφων κήπων της, και τους γεμάτους δέντρα δρόμους. Το Κουίνσταουν βρίσκεται επίσης στο Νότιο Νησί της Νέας Ζηλανδίας. Το Νότιο Νησί έχει πληθυσμό περίπου 967.900 .
Η Κράισττσερτς είναι η μεγαλύτερη πόλη του Νότιου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας και δεύτερη μεγαλύτερη αστική περιοχή της χώρας, μετά από το Ώκλαντ. Βρίσκεται στην περιφέρεια του Καντέρμπουρι, στην ανατολική ακτή του νησιού. 

Στην γλώσσα των Μαορί ονομάζεται Ōtautahi που σημαίνει «η περιοχή του Tautahi». H ονομασία αυτή χρησιμοποιείται από το 1930 και προέρχεται από το όνομα ενός συγκεκριμένου μέρους στην πόλη, όπου τα παλαιά χρόνια κατοικούσε ο Te Potiki Tautahi, αρχηγός της φυλής των Μαορί Ngāi Tahu).
   Κουίνσταουν 
    MyPhotoPics