Μπουτάν, Ασία

Tο Μπουτάν, Ασία, είναι η μόνη χώρα στον κόσμο όπου ο δείκτης ευτυχίας, μέγεθος μετρήσιμο από την στατιστική υπηρεσία, θεωρείται σημαντικότερος από το ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα των περίπου 1.500 δολαρίων, που αναλογούν στους 700.000 πολίτες.

Οι κάτοικοι εξακολουθούν να ντύνονται με τις παραδοσιακές τους στολές, μιλούν μια δική τους γλώσσα, την τζόνγκα, και μέχρι το 1960 ελάχιστοι ξένοι είχαν περάσει τα σύνορα του βασιλείου. Η κρατική πολιτική είναι κατά της παγκοσμιοποίησης και των μεγάλων δυνάμεων και δεν υπάρχουν διπλωματικοί δεσμοί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες μεγάλες δυνάμεις,


Σφηνωμένο μεταξύ δύο γιγάντων, της Ινδίας και της Κίνας, απλωμένο στις υπώρειες των νότιων Ιμαλαΐων, το περίκλειστο Μπουτάν φοβάται πάντα την «απορρόφηση» από τους δύο τεράστιους εδαφικά και πληθυσμιακά γείτονές του.


Η βασική απειλή, πάντως, προέρχεται από την Κίνα, η οποία
δεν έχει αναγνωρίσει τα βόρεια σύνορα του βασιλείου και έχει και το βεβαρημένο παρελθόν της κατάκτησης και ενσωμάτωσης του Θιβέτ.

Το 2005, κινέζοι στρατιώτες εισέβαλαν στην αμφισβητούμενη βόρεια περιοχή της χώρας, έχτισαν γέφυρες και άνοιξαν δρόμους, μια κίνηση που ερμηνεύτηκε ως πρελούδιο μελλοντικής εισβολής και επίδειξη ισχύος ενός ελέφαντα απέναντι σε ένα κουνούπι.

Η κίνηση αυτή επιτάχυνε την ανάγκη για επανακαθορισμό της πολιτικής του  και αναζήτηση στηριγμάτων. Ο τότε βασιλιάς, Γιγκμιέ Σινγκιέ Ουανγκετσούκ, δρομολόγησε δύο πρωτοβουλίες.
Στο εξωτερικό μέτωπο υπέγραψε συμφωνία για το σεβασμό των νότιων συνόρων με την Ινδία και πήρε εγγυήσεις και στρατιωτική συνεργασία, διατηρώντας την αυτοτέλειά του. Στο εσωτερικό, προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις, με σημαντικότερη τη μετάβαση, το 2007, από την απόλυτη μοναρχία στη συνταγματική. 

Η ενθρόνιση το 2006 του νεαρού γιου του, Κεσάρ, έδωσε νέα
πνοή στο εγχείρημα του εκσυγχρονισμού και οι πρώτες εκλογές το 2008 ήταν μια μεγάλη τομή. Προχώρησε σε διανομή γης στους ακτήμονες.

Ενίσχυσε την ταυτότητα της χώρας και ενίσχυσε την παιδεία και τη διατήρηση της γλώσσας. Ο "βασιλιάς δράκος", όπως αποκαλείτο μέχρι πρόσφατα ο Κεσάρ, μετονομάστηκε από τους πολίτες "βασιλιάς του λαού".


Ο γάμος του με μια απλή φοιτήτρια που δεν προέρχεται από γαλαζοαίματο τζάκι και η συνεχής επαφή του με τους απλούς πολίτες, παρά το αυστηρό πρωτόκολλο, άνοιξε μια νέα εποχή. Είναι η τελευταία χώρα στην οποία έφτασε η τηλεόραση το 1999. Με έκταση 47.000 τ. χλμ. (το ένα τρίτο της έκτασης της Ελλάδας) και πληθυσμό 700.000, διαθέτει μόνο ένα διεθνές αεροδρόμιο. Πρωτεύουσα  είναι η Θίμφου.


Το Μπουτάν, όπου το 70% των πολιτών είναι βουδιστές και οι υπόλοιποι ινδουιστές, είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που μετράει με δείκτη την ευτυχία των κατοίκων του. 


Στο Μπουτάν, το μοναστήρι Taktshang Tiger's Nest κρέμεται
από ένα βράχο στα 2.300 πόδια πάνω από το Paro Valley. Κάποιοι από τους επισκέπτες δεν κατάφεραν να φτάσουν στον προορισμό τους και έχασαν τη ζωή τους καθ’ οδόν.
    MyPhotoPics