Αρκτική αλεπού


Η αρκτική αλεπού είναι μια μικρή λευκή αλεπού που ζει στις αρκτικές περιοχές του Βόρειου 
Ημισφαιρίου.Βρίσκεται συνήθως στα ψυχρότερα μέρη του Καναδά, την Αλάσκα, τη Βόρεια Ασία και την Ευρώπη. 

Είναι γνωστή και ως αλεπού του χιονιού ή λευκή αλεπού ονόματα που οφείλονται στο γεγονός ότι έχει λευκή γούνα και ξοδεύει πολύ χρόνο στο κρύο χιόνι.
Η Αρκτική αλεπού έχει πολύ πυκνό τρίχωμα και είναι η πιο ζεστή γούνα όλων των θηλαστικών. 



Το πυκνό τρίχωμά της είναι σίγουρα απαραίτητο για την επιβίωσή της στις σκληρές κλιματολογικές συνθήκες της Αρκτικής, όπου οι θερμοκρασίες πέφτουν τακτικά κάτω από τους μείον 40 βαθμούς Κελσίου.

Κάνει το κρησφύγετό της πολύ κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, και μπορεί να αντέξει θερμοκρασίες έως μείον 50 βαθμούς Κελσίου. Όπως συμβαίνει με πολλά ζώα που ζουν στις αρκτικές περιοχές, η γούνα τους αλλάζει χρώμα για να προσαρμοστούν στο περιβάλλον τους αναλόγως. 

Τον χειμώνα, η Αρκτική αλεπού έχει παχιά, λευκή γούνα που επιτρέπει να παραμείνει ζεστή και καμουφλαρισμένη σε χιονισμένο περιβάλλον. Κατά τους θερινούς μήνες, η γούνα της γίνεται καφέ χρώμα, όπως το χιόνι εκεί που έχει λιώσει.



Η θηλυκή Αρκτική αλεπού γεννά  τα μικρά της στην ασφάλεια των den της, το οποίο είναι ένα δίκτυο από σήραγγες συχνά υπόγειες. Η κύηση διαρκεί 53 ημέρες, γεννά  5-8 μικρά, που γεννιούνται κατά την έναρξη του καλοκαιριού και μετά τον θηλασμό από τη μητέρα τους, είναι αρκετά ανεξάρτητα  όταν ο χειμώνας στην Αρκτική αρχίζει ξανά.

Τον χειμώνα δεν πέφτει σε χειμερία νάρκη όπως άλλα ζώα. Τρέφεται με σάπιο κρέας φάλαινας ή τα αποφάγια από τα θύματα των πολικών αρκούδων. Ως ένα από τα μεγαλύτερα σαρκοφάγα του Αρκτικού Κύκλου, η Αρκτική αλεπού έχει λίγους φυσικούς θηρευτές στο παγωμένο περιβάλλον της.



Το μέσο μήκος της είναι 85,3 εκατοστά, για το αρσενικό και 82,1 εκατοστά για το θηλυκό. Το μέσο βάρος για το αρσενικό είναι 3,5 κιλά, ενώ για το θηλυκό 2,9 κιλά.
    MyPhotoPics