Kumbhalgarh, Ινδία

Το Kumbhalgarh είναι φρούριο της Mewar στην περιοχή Rajsamand του Rajasthan  στην δυτική Ινδία. Χτισμένο κατά την διάρκεια του 15ου  αιώνα από τον Rana Kumbha και διευρύνθηκε κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, είναι επίσης η γενέτειρα του Maharana Pratar, του  μεγάλου βασιλιά και πολεμιστή της Mewar. 


Το φρούριο είναι ανοιχτό για το κοινό και θεαματικά φωτισμένο για λίγα λεπτά κάθε βράδυ. Βρίσκεται 82 χλμ. βορειοδυτικά από την Ουνταϊπούρ. Είναι το πιο σημαντικό οχυρό μετά το Chittaurgarh.





Χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου 1100 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, έχει περιμετρικούς τοίχους που εκτείνονται 36 χιλιόμετρα. Τα μετωπικά τοιχώματα είναι δεκαπέντε πόδια πάχους. Έχει επτά πύλες οχυρωμένες. 

Υπάρχουν πάνω από 360 ναοί μέσα στο φρούριο, 300 αρχαία Jain και το υπόλοιπο Hindu. Από την κορυφή του παλατιού, είναι δυνατόν να δούμε δεκάδων χιλιομέτρων μέχρι την περιοχή Aravalli. Οι αμμόλοφοι της ερήμου Thar φαίνονται από τα τείχη του φρουρίου.

Σύμφωνα με το μύθο, το 1443, η Mαχαρανή του Kumbhalgarh, Rana Kumbha, προσπάθησε ανεπιτυχώς την ανοικοδόμηση του τείχους φρουρίου. Ζητήθηκε τότε η γνώμη ενός πνευματικού διδασκάλου για τα προβλήματα κατασκευής. 

Aυτός ενημέρωσε τον υπεύθυνο πως μια εθελοντική ανθρώπινη θυσία θα λύσει ό,τι προκαλεί το εμπόδιο. Τους είπε ότι εκεί που θα πέσει το κεφάλι πρέπει να χτιστεί ένας ναός και να χτίσουν το τείχος και το φρούριο, εκεί που θα πέσει σώμα. 

Μια μέρα, ένας προσκυνητής ή ένας στρατιώτης προσφέρθηκε εθελοντικά και, τελετουργικά τον αποκεφάλισαν. Σήμερα, η κύρια πύλη του φρουρίου, Hanuman Pol, περιέχει ένα ιερό και ένα ναό για να τιμήσουν την μεγάλη θυσία.


Το φρούριο ανακαινίστηκε από τον Μαχαράνα Φατέχ Σινκ κατά τον 19ο αιώνα. Πλέον αποτελεί μουσείο και μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς προστατευόμενο από την UNESCO, μαζί με ακόμη 5 μεγαλοπρεπή φρούρια του Ρατζαστάν.


Η κεντρική πύλη του φρουρίου ονομάζεται Ram Pol (Ram Gate).
   MyPhotoPics