Ταλλίν, Εσθονία

Το Ταλλίν (Tallinn) είναι πόλη και πρωτεύουσα της Εσθονίας με πληθυσμό 399.180κατοίκων, σύμφωνα με την απογραφή του 2006. Έχει μεγάλο εμπορικό λιμάνι και απέχει 80 χλμ. από το Ελσίνκι. Βρίσκεται στη νότια πλευρά του κόλπου της Φινλανδίας. Η σημερινή πόλη πρωτοκατοικήθηκε από την Φινλανδία το δεύτερο αιώνα μετά Χριστού.
Όντας ένας σημαντικός εμπορικός σταθμός ανάμεσα στη Ρωσία και τη Σκανδιναβία, έγινε στόχος των επεκτατικών τάσεων των Τευτόνων Ιπποτών και του Βασιλείου της Δανίας την περίοδο των Βόρειων Σταυροφοριών στις αρχές του 13ου αιώνα, όταν οι ντόπιοι πληθυσμοί εκχριστιανίστηκαν με τη βία. Οι Δανοί επέβαλλαν το ζυγό τους στην Εσθονία το 1219.
Το 1918 έγινε πρωτεύουσα τις ανεξάρτητης Εσθονίας, με τη Ρωσία να αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της. Στο ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το 1940 κατακτήθηκε από τη Σοβιετική Ρωσία, για να περάσει στην κατοχή της Ναζιστικής Γερμανίας κατά την περίοδο 1941 - 1944. 
Μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ξαναπέρασε στην κατοχή της Σοβιετικής Ένωσης και προσαρτήθηκε στα εδάφη της ως Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Εσθονίας. Από το 1991, ακολουθώντας τη διάλυση της Ε.Σ.Σ.Δ, είναι πάλι πρωτεύουσα του νέου ανεξάρτητου κράτους.
Λόγω της γεωγραφικής του θέσης, υπήρξε εμπορικό κέντρο και προορισμός, καθώς και τόπος-πέρασμα διάφόρων λαών, πράγμα που εξηγεί την ανάπτυξη του κέντρου του και την ποικιλία των μνημείων του. Το κέντρο του Ταλίν εσωκλείει το κάστρο της Τόομπεα, χτισμένο από τους Δανούς τον μεσαίωνα, του οποίου τα τείχη στέκονται ακόμα. 
Εντός των τειχών βρίσκεται και ο Ρωσικός Ορθόδοξος Καθεδρικός Ναός του Αλέξανδρου Νέφσκυ, χτισμένος στα χρόνια της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, και η Εκκλησία του Αγ.Νικολάου. Στον λόφο της Τόομπεα βρίσκεται επίσης το παλιό Εσθονικό παλάτι, όπου τώρα στεγάζεται η Βουλή.

Το Ταλλίν είναι γνωστό και για την Εκκλησία του Αγίου Όλαφ, η οποία είναι και η παλαιότερη της πόλης. Χτίστηκε τον 12ο αιώνα από την ντόπια Σκανδιναβική κοινότητα και ανάμεσα στον 14ο και τον 15ο υπήρξε το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο.
    MyPhotoPics