Φαράγγι της Σαμαριάς, νήσος Κρήτη, Ελλάς

Tο Φαράγγι της Σαμαριάς είναι το μακρύτερο πεζοπορικό φαράγγι της Ευρώπης και το πιο διάσημο.  Χιλιάδες τουρίστες το  κατεβαίνουν με τα πόδια καθημερινά το καλοκαίρι. Το μήκος του αγγίζει τα 18 χιλιόμετρα και η κατάβαση του διαρκεί περίπου 4-7 ώρες, από τον Ομαλό
έως την Αγία Ρουμέλη.

Το φαράγγι 
βρίσκεται
στη Νότια πλευρά του Νομού Χανίων, στη μεγαλύτερη ακατοίκητη περιοχή της Ευρώπης, τον Εθνικό Δρυμό της Σαμαριάς στα Σφακιά. Δημιουργήθηκε από ένα μικρό ποτάμι που ρέει ανάμεσα στα Λευκά Όρη και το Όρος Βολακιάς.

Αν και λέγεται ότι το φαράγγι είναι 18 χιλιόμετρα μακρύ, η απόσταση αυτή αφορά στην πραγματικότητα την απόσταση μεταξύ του οικισμού του Ομαλού στο ομώνυμο οροπέδιο και το χωριό Αγία Ρουμέλη. Στην πραγματικότητα, το φαράγγι είναι 16 χλμ. ξεκινάει σε υψόμετρο 1.222 μ. στην βόρεια είσοδο, και τελειώνει στις ακτές του Λιβυκού πελάγους στην Αγία Ρουμέλη. 

Η πορεία μέσα στον Εθνικό Δρυμό της Σαμαριάς είναι 13 χιλιόμετρα, αλλά θα πρέπει να περπατήσετε άλλα τρία χιλιόμετρα ως την Αγία Ρουμέλη από την έξοδο του Δρυμού, κάνοντας την συνολική διαδρομή 16 χιλιόμετρα.

Το πιο γνωστό μέρος του φαραγγιού είναι το σημείο γνωστό ως Πόρτες. Αυτό που αντικρίζεις φθάνοντας στις Πόρτες σε αφήνει άναυδο! Το τοπίο είναι μαγικό. Οι δύο πλευρές των βράχων, δεξιά κι αριστερά, πλησιάζουν η μια την άλλη τόσο πολύ, που ο χώρος που απομένει για να περάσεις ανάμεσα τους είναι μόλις 3 μέτρα πλάτος! Το ύψος φτάνει τα 600 μ. Μετά το πέρασμα στις Πόρτες αντικρίζεις τη θάλασσα!  Λίγο πριν, υπάρχει ένα ρυάκι που μπορείς να ξαποστάσεις και να πιεις νερό.
Το φαράγγι έγινε εθνικός δρυμός το 1962, κυρίως ως
καταφύγιο για τα σπάνια κρι-κρι (κρητικός αίγαγρος), το οποίο περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό στο πάρκο και στο νησί Θοδωρού απέναντι από την Αγία Μαρίνα. Υπάρχουν πολλά άλλα είδη που ενδημούν στο φαράγγι και τη γύρω περιοχή, καθώς και πολλά άλλα είδη λουλουδιών και πουλιών.
Το χωριό της Σαμαριάς βρίσκεται ακριβώς μέσα στο φαράγγι. Εγκαταλείφθηκε οριστικά από τα τελευταίους εναπομείναντες κατοίκους το 1962 για να γίνει ο Εθνικός Δρυμός. Το χωριό και το φαράγγι παίρνουν το όνομά τους από την αρχαία εκκλησία του χωριού, την Οσία Μαρία.
 Ένας σκοπός για πολλούς από τους επισκέπτες της Κρήτης είναι να κατέβουν το φαράγγι από το οροπέδιο του Ομαλού ως την Αγία Ρουμέλη στο Λιβυκό πέλαγος, από την οποία οι τουρίστες παίρνουν το καραβάκι που φεύγει για τη Χώρας Σφακίων και να πάρει το λεωφορείο της επιστροφής στα Χανιά. Η πορεία στο φαράγγι διαρκεί 4-7 ώρες και μπορεί να είναι επίπονη, ιδίως το καλοκαίρι.
    MyPhotoPics