Βυτίνα, Πελοπόννησος, Ελλάς

Η Βυτίνα, νομός Πελοποννήσου, Ελλάς, το Aλπικό παραδοσιακό χωριό της Αρκαδίας που βρίσκεται 
σκαρφαλωμένο 
στις ελατοσκέπαστες πλαγιές του όρους Μαινάλου (υψόμετρο 1033μ) αποτελεί ιδανικό προορισμό για χειμερινό και θερινό τουρισμό. 
Γοητευτική με όμορφα γραφικά καλντερίμια, πετρόχτιστα
αρχοντικά, σπίτια με κήπους, τρεχούμενα νερά και ιδιαίτερα υγιεινό κλίμα προσελκύει επισκέπτες και τους δώδεκα μήνες του χρόνου, αφού βρίσκεται πολύ κοντά στο ανακαινισμένο χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου και σε μικρή απόσταση από την Αθήνα, μόλις 185 χλμ. Την  Βυτίνα που απέχει 44 χλμ. από την Τρίπολη την συναντάμε στο δρόμο Τρίπολης – Αρχαίας Ολυμπίας – Πύργου.

Σημείο αναφοράς η κεντρική πλατεία με την εκκλησία του Άγιου Τρύφωνα ένα δημιούργημα  Αρκαδικής αρχιτεκτονικής, χτισμένη
 το 1846 στη θέση του πυρποληθέντος από τον Ιμπραήμ ναού, με το περίφημο μαύρο μάρμαρο της περιοχής και

το αξιόλογο  Λαογραφικό Μουσείο και η Βιβλιοθήκη που
φιλοξενείται σ’ ένα ιστορικό κτίριο, το πετρόκτιστο "Ελληνικό Σχολείο" και παρουσιάζει αντικείμενα και εργαλεία από την πλούσια κληρονομιά του τόπου. Τα εκατοντάδες εκθέματα προέρχονται κυρίως από ιδιωτικές συλλογές.
Στην κεντρική πλατεία θα βρείτε επίσης γραφικά καφέ, όπου αξίζει να δοκιμάσετε τα τοπικά σπιτικά γλυκά κουταλιού και ταψιού, ρεστοράν lounge food, εστιατόρια και παραδοσιακές ταβέρνες, όλα αποτελούν εγγύηση για καλό φαγητό.
Οι ρομαντικοί μπορούν ν’ απολαύσουν τον περίπατό τους στον  "δρόμο της αγάπης", το δενδροσκέπαστο δρομάκι στην είσοδο της γραφικής κωμόπολης που χαρίζει στιγμές χαλάρωσης.

Στην Βυτίνα θα βρείτε πολλά  καταστήματα με τοπικά προϊόντα όπως τυριά, ζυμαρικά, μέλι, βότανα, καρύδια και όσπρια καθώς και χειροποίητα ξυλόγλυπτα είδη οικιακής χρήσης και διακοσμητικά, καθώς η ξυλογλυπτική αποτελεί την παραδοσιακή τέχνη της.
    MyPhotoPics