Φαράγγι του Ρίχτη, νήσος Κρήτη, Ελλάς

Το φαράγγι του Ρίχτη βρίσκεται στα βόρεια Νομού Λασιθίου, 25 περίπου χιλιόμετρα πριν τη Σητεία, νήσος    Κρήτη, Ελλάς.  Ξεκινάει μετά το χωριό Έξω Μουλιανά και καταλήγει στην ομώνυμη παραλία. Το συνολικό μήκος της διαδρομής είναι περίπου 2,9 χιλιόμετρα και η υψομετρική διαφορά εισόδου - εξόδου 320μέτρα. Η διάσχισή του διαρκεί δύο με τρεις ώρες.
Η διαδρομή ξεκινά από το πέτρινο τοξωτό γεφύρι του Λαχανά,
19ου αιώνα, στο οποίο λέγεται ότι χριστιανοί σκότωσαν τους μουσουλμάνους της περιοχής που προσπαθούσαν να κατέβουν στην Σητεία, για να φύγουν με καράβια για την Τουρκία κατά την ανταλλαγή τον πληθυσμών, 1922. 
Το φαράγγι αυτό το χαρακτηρίζουν, η έντονη και πυκνή βλάστηση, η ποικιλότητα κυρίως της χλωρίδας, αλλά και με πλήρη πανίδα. Το φαράγγι έχει αρκετό νερό και πλούσια βλάστηση. Η διαδρομή είναι κατάφυτη από πλατάνια, πικροδάφνες, κισσούς, αγριελιές ενώ μονοπάτια οδηγούν σε όλο το μήκος του φαραγγιού.
Λίγο μετά το μέσο της διαδρομής μια ξύλινη σκάλα μας οδηγεί στο πανέμορφο καταρράκτη από τον οποίο πήρε το όνομά του το φαράγγι και η παραλία του Ρίχτη, επειδή ρίχνει το νερό από μεγάλο ύψος περίπου 20 μέτρα και στην λιμνούλα που δημιουργείται από τα νερά του. 



Το νερό του είναι πεντακάθαρο και αν κρίνουμε από τους δύο ερειπωμένους νερόμυλους, το αξιοποιούσαν στο έπακρο για το άλεσμα των σιτηρών.


Το φαράγγι καταλήγει στη παραλία του Ρίχτη έναν μικρό και
πετρώδη κολπίσκο που δεν έχει φθάσει ακόμα το μακρύ χέρι της αξιοποίησης, με θέα το Κρητικό πέλαγος. Στη παραλία υπάρχει μια πέτρινη βρύση που τρέχει νερό, Υπάρχουν πολλά αλμυρίκια και πέτρινα καθίσματα με τραπέζια.
    MyPhotoPics