Τόνγκα, Νότιος Ειρηνικός

Tο Βασίλειο των Τόνγκα, στα Τονγκανικά Puleanga Fakatui o Tonga και στα Αγγλικά Kingdom of Tonga, όπως είναι η επίσημη ονομασία  του κράτους, βρίσκεται στο νότιο Ειρηνικό,
βορειοανατολικά της Νέας Ζηλανδίας και αποτελείται από περίπου 170 νησιά. Πρωτεύουσα είναι η Νουκουαλόφα στο νησί Τονγκατάπου, με πληθυσμό περίπου 45.000.  
Ο πληθυσμός είναι  100.651 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2016   και η έκτασή της 748 τετρ. χιλιόμετρα. Η οικονομία της στηρίζεται στην γεωργία και κυρίως στην παραγωγή ινδικής καρύδας και κασάβα. Η Τόνγκα είναι ίσως η μοναδική περιοχή του Ειρηνικού που ποτέ δεν έγινε αποικία κι έχει διατηρήσει την τοπική κυριαρχία της.
Οι πρώτοι άποικοι των νησιών Τόνγκα ήταν οι φορείς του πολιτισμού Λαπίτα και θεωρείται ότι έφτασαν στα Τόνγκα περίπου το 1000 π.Χ. προερχόμενοι από το Φίτζι. Σταδιακά η τονγκανική κοινωνία οργανώθηκε σε βασίλειο με ανώτατο πνευματικό ηγέτη τον Τούι Τόνγκα. 



Πρώτος βασιλιάς της χώρας αναφέρεται σε γενεαλογικές πηγές ο Αχοεΐτου. Η χώρα "ανακαλύφθηκε" από τους Ολλανδούς Σουτέν και Λαιμέρ. Ο Κουκ επισκέφθηκε τα νησιά το 1773 και 1774 και τα ονόμασε Friendly islands. 

Οι κάτοικοι της χώρας είναι Πολυνήσιοι σε ποσοστό 98%, ενώ υπάρχουν μικρές κοινότητες Κινέζων και Ευρωπαίων. Οι Πολυνήσιοι κάτοικοι μιλούν την τονγκανική, μια πολυνησιακή γλώσσα του δυτικού ("τονγκικού") κλάδου. 


Στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι Χριστιανοί, Μεθοδιστές και η κοινωνία είναι βαθιά συντηρητική. Σχεδόν κάθε δραστηριότητα διακόπτεται την Κυριακή, η οποία 
θεωρείται ιερή από το 
σύνταγμα. Η χώρα είναι σχετικά επίπεδη τα περισσότερα νησιά κοραλλιογενή. 


Το υψηλότερο βουνό βρίσκεται στο ακατοίκητο ηφαιστειογενές νησί Κάο (περ. 1000 μ.). Το έδαφος είναι εύφορο και καλλιεργείται εντατικά. 




Κύρια καλλιεργούμενα φυτά είναι η ινδική καρύδα, το τάρο, η κασάβα, η μανιόκα και οι μπανάνες, που αποτελούν και τα κύρια εξαγώγιμα είδη. Άλλα νησιά είναι το Βαβάου, το Τουτουίλα, το Φατουμανόνγκι ...
 Η χώρα χαρακτηρίζεται ως συνταγματική μοναρχία. 



Ο βασιλιάς έχει ουσιαστικά όλη την εξουσία στα χέρια του και διορίζει το υπουργικό συμβούλιο. Σημαντική δύναμη κατέχουν και οι 33 κληρονομικοί ευγενείς οι οποίοι ψηφίζουν τους 9 από τους 27 βουλευτές του κοινοβουλίου. Άλλοι 9 εκλέγονται με καθολική ψηφοφορία και οι υπόλοιποι διορίζονται από τον μονάρχη.

    MyPhotoPics