Bunda Cliffs, Αυστραλία

Bunda Cliffs στην Αυστραλία. Είναι η άκρη του κόσμου; ; ;
Βρίσκoνται στο Great Australian Bight στην 
Νότια Αυστραλία 

είναι οι μεγαλύτεροι σε μήκος ασβεστόλιθοι περίπου 1.000 χλμ. Η
περιοχή είναι τόσο επίπεδη ώστε η Trans Australian Railway τρέχει όλη την επιφάνειά για περίπου 483 χιλ. σε μια εντελώς ευθεία γραμμή. H πεδιάδα Nullarbor είναι οριζόντια επίπεδη και χωρίς δένδρα. Kαταλήγει δε απότομα στα εντυπωσιακά βράχια Bunda.
Τα Bunda Cliffs αποτελούν το νότιο άκρο της πεδιάδας Nullarbor που εκτείνεται στην ενδοχώρα. Το λευκό χρώμα της βάσης στο κάτω μέρος του γκρεμού είναι  ασβεστόλιθος Wilson Bluff . Αυτό το ασβεστολιθικό υλικό διαμορφώνεται ως μέρος ενός αρχαίου θαλάσσιου βυθού από τότε που η Αυστραλία άρχισε να διαχωρίζεται από την Ανταρκτική πριν 65 εκατομμύρια χρόνια. 

Έχει 300 μέτρα πάχος αλλά μόνο το ανώτερο τμήμα είναι ορατό.
Πάνω από το λευκό ασβεστόλιθο τα στρώματα είναι υπόλευκα, γκρι ή καφέ ή κρυσταλλικά πετρώματα. Ορισμένα στρώματα συμπεριλάβουν θαλάσσια απολιθώματα όπως σκουλήκια και μαλάκια. Άλλα στρώματα είναι κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από θαλάσσια ιζήματα. Τα βράχια καλύπτονται από ένα σκληρό στρώμα άμμου 100.000 χρόνων.
΄Eχουν 60 έως 120 μέτρα ύψος περίπου.Σε μια απόσταση 85 χιλιομέτρων κατά μήκος της εθνικής οδού, υπάρχουν πέντε κύριες φυλασσόμενες είσοδοι προς τα βράχια, που έχουν πρόσβαση από τον αυτοκινητόδρομο με χωμάτινους δρόμους. Η δυτική είσοδος είναι η πιο δημοφιλής επειδή οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν στο υψηλότερο κομμάτι του βράχου που προεξέχει.
Στο ανατολικό άκρο της Bunda Cliffs υπάρχει είσοδος στον κεντρικό βράχο του όρμου, όπου οι επισκέπτες μπορούν να δουν φάλαινες Southern Right στον ωκεανό κάτω από τα βράχια. Οι φάλαινες μεταναστεύουν από την Ανταρκτική το φθινόπωρο και να γεννήσουν σε παράκτια ύδατα κατά μήκος της νότιας ακτής της Αυστραλίας, στη συνέχεια, παραμένουν στην περιοχή μέχρι τα νεογέννητα να πάρουν βάρος.

   MyPhotoPics