Λίμνη Τιτικάκα


Στις Άνδεις, σε ένα οροπέδιο στα σύνορα του Περού με την Βολιβία και σε υψόμετρο 3.812 μέτρων βρίσκεται η μεγαλύτερη  ...
λίμνη της Νότιας Αμερικής, η λίμνη Τιτικάκα. Είναι η σε μεγαλύτερο υψόμετρο πλεύσιμη λίμνη στον κόσμο. Είναι μία από τις ομορφότερες και πιο μυστηριώδεις λίμνες της Νότιας Αμερικής. Ένα μέρος όπου το παρελθόν και το παρόν συνυπάρχουν. 
Οι άνθρωποι που ζουν γύρω από τη λίμνη διατηρούν τον πολιτισμό και τις παραδόσεις τους, που προέρχονται από την αυτοκρατορία των Ίνκας, με κύρια ασχολία την αλιεία και την χειροτεχνία.  Η Τιτικάκα είναι αξιοσημείωτη για τα Ούρος, μια ομάδα περίπου 44 τεχνητών νησιών και για τους ανθρώπους που ζουν πάνω σε αυτά. Τα Ούρος είναι κατασκευασμένα από Totora, ένα είδος καλαμιού που υπάρχει σε αφθονία στη λίμνη.
Οι άνθρωποι της φυλής Ούρος προϋπήρχαν των Ίνκας. Είναι ο παλιότερος επιζών πολιτισμός των Άνδεων, μια φυλή που έχει επιζήσει περισσότερο από 4.000 χρόνια. Ο θρύλος λέει ότι υπήρχαν πριν από τον ήλιο, τότε που στη γη υπήρχε σκοτάδι και κρύο. Αποτελούν τρεις κύριες ομάδες: τους Chipayas, Muratow και τους Iruitos. Αφομοιώθηκαν με τους Aymara, μια μεγαλύτερη φυλή της ηπειρωτικής χώρας και εγκατέλειψαν τη δική τους γλώσσα πριν από 500 χρόνια. Τώρα μιλούν τη γλώσσα των Aymara.

Εξακολουθούν και τηρούν τους τρεις κανόνες της αυτοκρατορίας των Ίνκας: "Να μην κλέβεις, να μην αδρανείς και να μην λες ποτέ ψέματα". Σύμφωνα με τη μυθολογία, κατέχουν τη λίμνη και το νερό. Συνήθιζαν να λένε ότι έχουν "μαύρο αίμα" επειδή δεν αισθάνονται το κρύο. Αυτοαποκαλούνται "Lupihaques", που σημαίνει ¨Γιοι του Ήλιου¨.

Ο σκοπός που οι Ούρος έφτιαξαν αρχικά τα πλωτά νησιά ήταν αμυντικός, για να μπορούν, αν δέχονταν κάποια απειλή, να μετακινηθούν. Το μεγαλύτερο νησί έχει παρατηρητήριο κατασκευασμένο εξολοκλήρου από καλάμια.

Χρησιμοποιούν δέσμες από ξερά καλάμια totora για να φτιάξουν τα νησιά τους, αλλά και τις βάρκες τους που λέγονται "καμπαλίτος". Στα μεγαλύτερα νησιά κατοικούν δέκα οικογένειες, ενώ στα μικρότερα, που έχουν πλάτος 30 μέτρων, κατοικούν μόνο δύο ή τρεις οικογένειες.

Οι πυκνές ρίζες των καλαμιών που διαπλέκονται σχηματίζουν ένα φυσικό στρώμα, που ονομάζεται Khili κι έχει πάχος 1-2 μέτρα. Αυτό το στρώμα είναι που στηρίζει τα νησιά. Μεγάλοι κορμοί δέντρων χώνονται στον πυθμένα της λίμνης. Στη συνέχεια, σε αυτούς τους κορμούς δένονται σχοινιά κι έτσι δίνουν σταθερότητα στα νησιά. Τα καλάμια στη βάση των νησιών, που βρίσκονται συνεχώς μέσα στο νερό, σαπίζουν αρκετά γρήγορα. Για το λόγο αυτό, προστίθενται συνεχώς νέα καλάμια στην κορυφή, περίπου κάθε τρεις μήνες. Τα πλωτά νησιά έχουν αντοχή τριάντα χρόνων.
Τα  νησιά              Ούρος   βρίσκονται 5 χλμ. δυτικά από το λιμάνι Πούνο. Κατά την τελευταία απογραφή (1997) υπήρχαν 2.000 άνθρωποι της φυλής Ούρος. Οι περισσότεροι έχουν μετακομίσει στις πόλεις και μόνο μερικές εκατοντάδες έχουν απομείνει να ζουν και να συντηρούν τα πλωτά νησιά, τα οποία αποτελούν


Αρχαιολογικά, η λίμνη Τιτικάκα είναι πολύ σημαντική καθώς έχουν βρεθεί πολλά ερείπια στις ακτές της που αποδεικνύουν την ύπαρξη αρχαίων κοινωνιών που προϋπήρχαν της χριστιανικής εποχής, καθιστώντας τους μερικούς από τους παλαιότερους πολιτισμούς στην αμερικανική ήπειρο.

Το 2000, μια διεθνής ομάδα αρχαιολόγων βρήκε ερείπια ενός αρχαίου ναού κάτω από τη λίμνη, τα οποία χρονολογούνται περίπου πριν από 1.000 χρόνια και πιστεύεται ότι είναι από την προ-Ίνκας εποχή και μάλλον ανήκουν στους ιθαγενείς Tiwanaku.

Εκτός από τον μεγάλο ναό διαστάσεων 200 επί 50 μ., οι επιστήμονες βρήκαν επίσης στοιχεία γεωργίας -ένα μακρύ τοίχο μήκους 800 μ. και έναν ασφαλτοστρωμένο δρόμο- σε περισσότερες από 200 καταδύσεις στον πυθμένα της λίμνης. Η ανακάλυψη προκάλεσε και πάλι συζητήσεις για την Wanaku -μια θρυλική, υποβρύχια χαμένη πόλη- και τις ιστορίες για τον λεηλατημένο χρυσό των Ίνκας που έχασαν στη λίμνη οι Ισπανοί.

Myphotopics