Παραδοσιακοί Ελληνικοί Φάροι Νο 03

ΦΑΡΟΣ ΚΑΥΚΑΛΙΔΑΣ ΚΥΛΛΗΝΗΣ
Ο φάρος στο νησάκι της Καυκαλίδας, στο δυτικότερο σημείο της Πελοποννήσου στο Ιόνιο Πέλαγος, λίγο πιο έξω απο την Κυλλήνη προς Ζάκυνθο, με φόντοτο όρος Αίνος της Κεφαλονιάς κατασκευάστηκε το 1906 με ύψος πύργου 15
μέτρα και εστιακό ύψος 19 μέτρα. Κατά την παράδοση το νησί συνδεόταν με την ξηρά με λωρίδα γής. Στο νησάκι υπάρχουν Ρωμαϊκοί τάφοι και τα ερείπια παλαιοχριστιανικού ναΐσκου. Σήμερα...
πάει κανείς με βάρκα ή βράχο-βράχο (ύφαλοι).Αποτελεί αξιόλογο δείγμα κτιρίου με ιστορικό και τεχνικό ενδιαφέρον, σημαντικό για την ιστορία των επικοινωνιών και της ναυσιπλοϊας. Είναι κατασκευασμένο από λιθοδομή και στοιχεία οπλισμένου σκυροδέματος και περιλαμβάνει τον πύργο του φάρου και την κατοικία του φαροφύλακα. Η βραχονησίδα "Καυκαλίδα" έχει ύψος από τη θάλασσα 5,5 μ. και ευρίσκεται σε απόσταση 3 δεκάτων του ναυτικού μιλίου από το βορειοδυτικό όριο της άκρας Γλαρέντζα προς το οποίο ενώνεται με αβαθή και βράχους στην επιφάνεια της θάλασσας. Επί της βραχονησίδας υπάρχουν ερείπια παλαιού ναού.
ΦΑΡΟΣ ΚΕΡΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Το Κερί βρίσκεται χτισμένο πάνω από την θάλασσα σε ύψος 200 μ. και προσφέρει μοναδική υπέροχη θέα. Στο χωριό αυτό βρίσκεται και η αξιόλογη εκκλησία της Παναγίας της Κεριώτισσας με το υπέροχο τέμπλο της. Στο ακρωτήρι Μαραθιάς βρίσκεται ο φάρος του Κεριού που κατασκευάστηκε το 1925 με ύψος πύργου 9 μέτρα και εστιακό ύψος 190 μέτρα, από τον οποίο υπάρχει φανταστική θέα προς τους δύο πελώριους λευκούς βράχους τη Μεγάλη και Μικρή Μυζήθρα, που εξέχουν πάνω από την θάλασσα σαν πυραμίδες. Το ορεινό τοπίο κόβεται σ' απότομες κορυφές ή απόκρημνες ακτές στο απέραντο Ιόνιο. Όπου κι αν σταθείς να αγναντέψεις, οι άξενοι βράχοι ενώνονται με τη θάλασσα, μέσα σε μια αποθέωση πράσινου.
ΦΑΡΟΣ ΚΑΤΑΚΟΛΟΥ
O φάρος του Kατάκολου 
ατασκευάστηκε το 1865 με το ύψος του πέτρινου πύργου του να φθάνει τα 9 μέτρα και το εστιακό του ύψος τα 45 μέτρα. Eίναι γαλλικής προέλευσης και η εμβέλειά του έφτανε τα 19 ναυτικά μίλια.
Aποτελείται από τέσσερα δωμάτια, που χρησιμοποιούσαν οι φαροφύλακες για υπνοδωμάτια και από τον πυργίσκο, που μέσα σε αυτόν είναι τοποθετημένος ο μηχανισμός του φάρου. Στην κορυφή του πυργίσκου υπάρχει ο θάλαμος με το κάτοπτρο, ενώ στο όλο συγκρότημα υπάρχει ακόμα ένα κτίριο, ξεχωριστό από το υπόλοιπο, που είχε τη χρήση της κουζίνας. Tο κάτοπτρο του φάρου χαρακτηρίζεται μικρής εμβέλειας. O μηχανισμός και η λειτουργία του θύμιζε κατά πολύ αυτή ενός ρολογιού εκκρεμές. Aποτελούνταν από δύο δοχεία, όπου το ένα περιείχε πετρέλαιο και το άλλο νερό. Tο πετρέλαιο εμπλουτιζόταν με αέρα και στη συνέχεια άναβε η λυχνία που καθοδηγούσε τα πλοία. Tο κάτοπτρο περιστρεφόταν δίνοντας 4 αναλαμπές μέσα σε χρόνο 16 δευτερολέπτων, ενώ όσο περιστρεφόταν ξετυλιγόταν ένα βαρίδι, που βρισκόταν μέσα στον πυργίσκο.
Mε πρόσφατη απόφαση του Yπουργείου Πολιτισμού ο φάρος του Kατακόλου χαρακτηρίστηκε διατηρητέος και νεώτερο ιστορικό μνημείο της περιοχής. Παρέμβαση στο κτίριο και δόμηση στους χώρους γύρω από αυτόν απαγορεύεται. O ιστορικός φάρος του Kατακόλου θα συνεχίζει έτσι για πολύν καιρό ακόμα, όχι μόνο να συντροφεύει τους ναυτικούς στα ταξίδια τους, αλλά και να ξεπροβάλλει, μοναδικός κυρίαρχος στην κορυφή του λόφου.
 

ΦΑΡΟΣ ΣΤΡΟΦΑΔΕΣ
Ο φάρος αυτός κατασκευάστηκε το 1829 από τους Αγγλους. Το ύψος του πύργου του ειναι 11 μέτρα και το εστιακό ύψος είναι 39 μέτρα.
ΣΤΡΟΦΑΔΙΑ . Τριάντα πέντε τον αριθμό, νοτίως της Ζακύνθου, με μεγαλύτερο το Σταμφάνι. Εδώ το καστρομονάστηρο της Παναγίας της Παντοχαράς, ο ναός του Αγίου Ονουφρίου στην Αρπυια, εξαίρετου οικολογικού ενδιαφέροντος. "Πλωταί" τα ονομάζει ο Απολλώνιος ο Ρόδιος, "Στροφάδες", ο Βιργίλιος και ο Στράβωνας, ενώ περιλαμβάνονται σε χάρτες των σύγχρονων γεωγράφων και περιηγητών.
Ο φάρος εντάχθηκε στο Ελληνικό φαρικό δίκτυο το 1863 με την προσάρτηση των Επτανήσων. Η πρόσβαση γίνεται με βάρκα από το Κατάκολο ή την Ζάκυνθο. 

ΦΑΡΟΣ ΣΦΑΚΤΗΡΙΑΣ ΠΥΛΟΥ
Χτίστηκε  το 1873. Το ύψος του πύργου του είναι 6 μέτρα και τό εστιακό του ύψος 36. Βρίσκεται στο
νησάκι Φανάρι ή Τσιχλή Μπαμπά δίπλα στη Σφακτηρία και η πρόσβαση στον φάρο γίνεται με σκάφος από την Πύλο. Η Σφακτηρία είναι το μακρόστενο νησάκι που κλείνει και προστατεύει τον κόλπο του ωραίου φυσικού λιμανιού της Πύλου. Σ' έναν ορμίσκο της, στη νοτιοδυτική άκρη, υπάρχουν εντυπωσιακές σπηλιές με πολύχρωμα τοιχώματα. Εκεί βρίσκονται ακόμη τα πυροβολεία του Τσαμαδού και του Ιμπραήμ, μνημείο των νεκρών του Απριλίου 1825, μαρμάρινη στήλη με τη μορφή του Σανταρόζα, το μνημείο των Ρώσων μαχητών της ναυμαχίας και το μνημείο του Πολ-Μαρί Βοναπάρτη, ανηψιού του Μεγάλου Ναπολέοντα. Στο διπλανό βραχονήσι Τσιχλή-Μπαμπά όπου βρίσκεται ο φάρος, το μνημείο των Γάλλων μαχητών της ναυμαχίας και μία μεγάλη φυσική βράχινη αψίδα με 144 σκαλιά - σπηλιά-καταφύγιο πειρατών σε παλιότερες εποχές.
                                 ΦΑΡΟΣ ΣΑΠΙΕΝΤΖΑΣ
 Ο φάρος αυτός χτίστηκε το 1885 και βρίσκεται στη συστάδα των Οινουσών στο μικρό νησάκι Σαπιέντζα. Το ύψος του πέτρινου πύργου του είναι 8 μέτρα και το εστιακό του ύψος 110 μέτρα. Η πρόσβαση στον φάρο ο οποίος βρίσκεται στο ΝΑ του νησιού γίνεται με σκάφος από την Μεθώνη. Πρόκειται για πραγματικό αρχιτεκτονικό μνημείο που επί αιώνες τώρα παραμένει άγρυπνος φρουρός και ελπίδα των ναυτιλομένων ζωντανεύοντας στο αντίκρυσμά του θρύλους και ιστορίες. Η έναρξη φωταψίας του έγινε την 1η Σεπτεμβρίου 1885
ΣΑΠΙΕΝΤΖΑ: Νησί Νότια της Μεθώνης με φυσικές εναλλαγές που αιχμαλωτίζουν τον επισκέπτη αρχίζοντας από βραχώδεις περιοχές και καταλήγοντας σε δάση και φαράγγια κατάφυτα από κουμαριές. Η ιστορία και ο θρύλος αγγίζουν τη φαντασία του επισκέπτη προκαλώντας τον να αναζητήσει το χαμένο μοναστήρι ή να αναπολήσει ακούσματα αναζητώντας τη σπηλιά του Μανέττα.
ΦΑΡΟΣ ΛΙΜΕΝΙ
Ο φάρος αυτός κατασκευάστηκε το 1898. Το ύψος του πύργου του ειναι 6 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 13 μέτρα. Βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη από δύο χιλιόμετρα βόρεια της Aρεόπολης κοντά στο γραφικό Λιμένι. Η πρόσβαση στον φάρο γίνεται οδικώς από την Αρεόπολη ή το Λιμένι Λακωνίας.
Το γνωστό χωριό της Μάνης αποτελεί το επίνειο της Αρεόπολης, και εκτός από θαυμάσιες επιλογές για κολύμπι στα γαλαζοπράσινα νερά του, διαθέτει καλά καταλύματα, ψαροταβέρνες και Μανιάτικους Πύργους. Τα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια στέκονται σε μια στενή λωρίδα γης ανάμεσα στη θάλασσα και τους απόκρημνους βράχους που στέκονται πάνω από τον οικισμό.
Στο Λιμένι δεσπόζει ο Πύργος του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, κτιριακό συγκρότημα με μεγάλη αξία, που ανήκε στον γνωστό αρχηγό της Μάνης από την επανάσταση του 1821. Ο πύργος αποτέλεσε στρατηγείο των Μανιατών στην επανάσταση και σήμερα προορίζεται για το Μουσείο Μέσα Μάνης.

ΦΑΡΟΣ ΚΡΑΝΑΗ
Το νησάκι Κρανάη, στην άκρη του λιμανιού του Γυθείου, ήταν σύμφωνα με τη μυθολογία το ερωτικό καταφύγιο του Πάρη και της Ωραίας Ελένης μετά την απαγωγή και προτού αναχωρήσουν για την Τροία. Συνδέεται με τη μεγάλη στεριά με έναν λιμενοβραχίονα και η θέα προς την αμφιθεατρικά κτισμένη πολιτεία με τα πάμπολλα νεοκλασικά σπίτια είναι πανοραμική.
Σε αυτή την πλευρά του νησιού βρίσκεται και ο πύργος Τζαννετάκη, στον οποίο στεγάζεται το Μουσείο της Μάνης. Αν όμως ο επισκέπτης αποφασίσει να διασχίσει το πευκοδάσος και να βρεθεί στην άλλη γωνιά της Κρανάης, τότε θα βρεθεί μπροστά σε μια αποκάλυψη. Ενας από τους παλιούς φάρους, από τους λίγους που έχουν διασωθεί, στέκει εκεί από το 1873 για να μεταφέρει στις μέρες μας την αίσθηση άλλων εποχών. Ψηλός, πετρόκτιστος, τριγυρισμένος από τα βοηθητικά κτίσματα και τις συκιές, προβάλλεται στο γαλάζιο πέλαγος.
Ο φάρος αυτός κατασκευάστηκε το 1873. Το ύψος του άσπρου οκταγωνικού του πύργου είναι 23 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 78 μέτρα. Πρωτολειτούργησε με πετρέλαιο και η ακτίνα της δέσμης φωτός του έφτανε τα 15 ν.μ. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Γυθείου στην νησίδα Κρανάη.
Το 1949 άρχισε να λειτουργεί με ασετυλίνη και με ακτινοβολία 9 ν.μ. Από το 1989 δόθηκε η άδεια να διαμορφωθεί το Ναυτικό Μουσείο της Μάνης στο ισόγειο του φάρου και να δημιουργηθούν χώροι αναψυχής στον περιβάλλοντα χώρο και στο παρακείμενο κτίριο συνοδείας. Ο πύργος του φάρου προβλέφθηκε να παραμείνει στη χρήση του Γ.Ε.Ν.
ΦΑΡΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ


Ο φάρος αυτός κατασκευάστηκε το 1896. Είναι εγκατεστημένος στο Γιβραλτάρ της ανατολής, στο κάστρο της γοητευτικής Μονεμβασιάς ,στο άκρο Μίνωα έξω από τα τείχη.Το ύψος του πύργου του ειναι 7 μέτρα και τό εστιακό του ύψος είναι 17 μέτρα. Η πρόσβαση στο φάρο γίνεται από ένα λαιμό, τετρακόσια περίπου μέτρα, που συνδέει τη Λακωνική ακτή με το βράχο και μετά χίλια μέτρα παραλιακή διαδρομή θα μπούμε στη Μονεμβασιά από τη μοναδική εμπασιά, απ' όπου και Μονεμβασιά.
                                                                                                       Συνεχίζεται ...
Πηγή: faroi.com
Myphotopics