Ακρωτήριο Μαλέας

To ακρωτήριο Μαλέας βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της Πελοποννήσου και λογχίζει τη Μεσόγειο. O πέτρινος φάρος του ...

κατασκευάστηκε το 1883 με ύψος πύργου 15 μέτρα και εστιακό ύψος 40 μέτρα. Το όνομα του ομώνυμου ακρωτηρίου κατά τον Κούρτιο είναι Φοινικικό,για τον δε Στράβωνα(Μαλέαν η Μαλέαι ήν υιός Πελασγού). Στις μέρες μας είναι γνωστός κι ως καβο-Μαλιάς ή Ξυλοχάφτης επειδή πολλά πλοία βυθίστηκαν πλησίον του κάβου.
Ο διάπλους του Μαλέα εγκυμονούσε πολλούς κινδύνους ώστε να έχει καταστεί ο
εφιάλτης των ναυτιλομένων. Για τις φουρτούνες του ο Στράβων αναφέρει: "Μαλέαν δε κάμψας επιλάθου των οίκαδε",που σημαίνει σαν αποφασίσεις να περάσεις τον Μαλέαν ξέχασε πως έχεις οικογένεια.
Η διαδρομή ξεκινάει από το χωριό Βελανίδια που είναι χτισμένο σε μια ρεματιάστις πλαγιές του όρους Κρίθινο. Κατευθυνθείτε ΝΑ από τα σκαλιά που διασχίζουν το χωριό. Στο τέλος συνεχίστε στο μονοπάτι που «τραβερσάρει» την πλαγιά για να αποφύγει ένα ρέμα.

Ύστερα από 1,5 χιλιόμετρο θα φτάσετε στην εκκλησία της Παναγίας της Δεκαπεντρίστρας και θα ακολουθήσετε τον χωματόδρομο που ξεκινάει από εκεί. Σε 1,5 χιλιόμετρο σας οδηγεί στα εκκλησάκια του Αγίου Θωμά και του Αγίου Μύρωνα. Από εκεί με ανατολική πορεία προς την θάλασσα ξεκινάει το μονοπάτι το οποίο μέσα σε ένα επιβλητικό τοπίο έχοντας θέα στο πέλαγος φθάνει στον φάρο του Μαλέα.
Η περιοχή του Κάβο Μαλέα τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε πόλο έλξης
εναλλακτικού τουρισμού. Η Νεάπολη αποτελεί το ορμητήριο νέων εξερευνητών,ανήσυχων πνευμάτων, που σχεδιάζουν τις πεζοπορικές διαδρομές τους, ενώ τα γραφικά χωριουδάκια του Δήμου Βοιών αποτελούν σημεία προορισμού και ανάπαυσης.
Εδώ λοιπόν έρχεται η αναστήλωση του Φάρου η οποία φωνάζει σε όλους μαςπροστατέψτε τα χωριά σας. Χαρακτηρίστε τα παραδοσιακούς οικισμούς. Ξεφύγετε από τις αγκυλώσεις και φοβίες του παρελθόντος και κάντε ένα βήμα πιο μπροστά όσουπάρχει χρόνος ακόμα, προστατέψετε τον ιστορικό Κάβο Μαλέα.

Τώρα ο Φάρος είναι επισκέψιμος και αποτελεί σίγουρα σημείο αναφοράς όχι μόνο για τους ναυτικούς μας αλλά και για όλους τους Λάκωνες, είτε είναι ναυτικοί       
είτε δεν είναι.Πηγή: faroi.com
My photopics