Αστερίας

Ο θαλάσσιος βυθός είναι ο καθρέφτης του ουράνιου θόλου. Και στους δύο υπάρχουν αστέρια, που φωτίζουν τον ουρανό την νύχτα και γεμίζουν με χρώματα τα βάθη της θάλασσας τη μέρα. Οι αστερίες είναι απλά ζώα, που όμως κρύβουν εκπληκτικές ικανότητες, όπως να αναγεννούν ένα τμήμα του σώματός τους που χάνουν. Ο θαλάσσιος βυθός είναι, η κατοικία αμέτρητων ειδών ζώων και φυτών που τον χρωματίζουν και τον μεταμορφώνουν διαρκώς. Ακόμα και όταν ο θαλάσσιος βυθός μοιάζει ακίνητος, σφύζει από ζωή. 
Υπάρχουν περίπου 1.800 γνωστά είδη αστερία που κατοικούν στους ωκεανούς όλης της γης. Η μέγιστη ποικιλία του αστερία βρίσκεται στον τροπικό του Ινδικού-Ειρηνικού ωκεανού. Οι περιοχές που είναι γνωστές για τη μεγάλη ποικιλομορφία περιλαμβάνουν τις περιοχές γύρω από την Αυστραλία, τον τροπικό του ανατολικού Ειρηνικού, και τα ψυχρότερα νερά του βόρειου Ειρηνικού.
Ο αστερίας είναι εχινόδερμο ζώο της τάξης των Αστεροειδών. Το σώμα του παρουσιάζει ακτινωτή συμμετρία. Τυπικά έχει πέντε βραχίονες ή και περισσότερους, οι οποίοι σχηματίζουν πεντάκτινη συμμετρία. Ο σκελετός του βοηθά μόνο στην προστασία του και όχι στην κίνηση, η οποία γίνεται με σύστημα ποδιών- σωλήνων. Φέρουν ενδοσκελετό, που σημαίνει ότι σχετίζονται με τα Χορδωτά.
Η τροφή τους περιλαμβάνει συνήθως ζώα με κέλυφος, όπως μύδια, αχιβάδες και στρείδια. Απαντώνται σε όλους τους ωκεανούς του πλανήτη. Το στόμα τους είναι από κάτω και στην επάνω πλευρά έχουν ένα είδος φίλτρου για το νερό. Ο ρόλος του είναι να τους παρέχει νερό για να κινηθούν. 
 

Η πέψη του αστερία γίνεται με δύο στομάχια: ένα για την καρδιά και ένα για το πυλωρό. Το καρδιακό στομάχι μοιάζει με σάκο και βρίσκεται στο κεντρικό μέρος του σώματος του ζώου. Μπορεί να «γυρίσει» και να βγει έξω από το σώμα του αστερία, όταν χωνεύει την τροφή του.

Πολλοί αστερίες έχουν και σειρές από αγκάθια για την άμυνά τους από τους εχθρούς. Στο άκρο του κάθε βραχίονα υπάρχει ένα μικροσκοπικό μάτι, με το οποίο το ζώο μπορεί να δει, μόνο αν   υπάρχει φως.




Μερικά είδη αστερία:
   Pycnopodia helianthoides
Ο μεγαλύτερος αστερίας του κόσμου. Γνωστός και ως ηλίανθος.
Έχει 16-24 βραχίονες που μπορούν να φτάσουν το ένα μέτρο.
   Acanthaster planci
 Ο δεύτερος μεγαλύτερος αστερίας στον κόσμο (25-35 cm). Τα αγκάθια του είναι δηλητηριώδη. Είναι γνωστός με το όνομα "ακάνθινο στεφάνι"-"crown of thorns".24 βραχίονες που μπορούν να φτάσουν το ένα μέτρο.
   Protoreaster linckii
    Linckia laevigata
   Pisaster ochraceus
  Protoreaster nodosus
MyPhotoPics