Κατμαντού.


Η πόλη είναι χτισμένη στα βορειοδυτικά της κοιλάδας της Κατμαντού. Η κοιλάδα της Κατμαντού καλύπτει ...

έκταση 350 km2 και βρίσκεται σε υψόμετρο 218 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Την πόλη διασχίζουν τα ποτάμια Bagmati, Bishnumati, Dhobikhola, και Tukucha.

Η Κατμαντού είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη του Νεπάλ. Βρίσκεται κτισμένη στην κοιλάδα της Κατμαντού και περιλαμβάνει άλλες δύο πόλεις, την Πατάν και την Μπακατούρ. Τα νεπαλέζικα είναι η κοινή διάλεκτος των κατοίκων της κοιλάδας ενώ τα νεβάρι είναι η δεύτερη πιο διαδεδομένη γλώσσα. Η πόλη είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.400 μέτρων και κατοικείται από 700.000 ανθρώπους. Είναι η πιο ανεπτυγμένη πόλη του Νεπάλ.


Πήρε το όνομά της από ένα ναό στην πλατεία Durbar, που ονομάστηκε Kaasthamandap. Στα σανσκριτικά Kaasth σημαίνει "ξύλο" και Mandap "καταφύγιο". Αυτός ο μοναδικός ναός, που έναι επίσης γνωστός ως Maru Sattal, κτίστηκε το 1569 από το βασιλιά Laxmi Narsingh Malla. Όλες οι επιφάνειες της παγόδας αυτής είναι κατασκευασμένες από ξύλο ενώ σύμφωνα με το μύθο η ξυλεία προέρχεται από ένα μόνο δέντρο.

Η Κατμαντού πολλές φορές καλείται και Καντιπούρ, ενώ στη γλώσσα νεβάρι ονομάζεται Yne.Αποτελεί την έδρα της κυβέρνησης του Νεπάλ, των πρεσβειών, πολλών εταιριών και του παλατιού. 
Το παλαιό παλάτι της πλατείας Durbar, το οποίο περιλαμβάνεται στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, βρίσκεται στο Basantapur, κοντά στην "Freak Street", πόλος έλξης των χίπις κατά τη δεκαετία του 70. Το παλάτι του βασιλιά Shah βρίσκεται δίπλα στο Thamel, την κύρια τουριστική ζώνη της Κατμαντού. Το Thamel αποτελείται από δύο παράλληλους δρόμους στα δυτικά του παλατιου. Εκεί βρίσκονται πολλά ξενοδοχεία διαφόρων κατηγοριών. Το παλάτι είναι χτισμένο εκεί που οδηγεί η οδός Durbar Marg, ένας δρόμος με πολλά καταστήματα.
Η παλαιά πόλη είναι γνωστή για τους πολλούς Βουδιστικούς και Ινδουιστικούς ναούς της, οι περισσότεροι από τους οποίους χτίστηκαν το 17o αιώνα. Πολλά από τα κτήρια στην περιοχή αυτή έχουν υποστεί ζημιές από τους σεισμούς και τη μόλυνση.
 Η κοιλάδα της Κατμαντού, με τις πόλεις της, τα ιερά και τους ναούς έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ώστε να προστατευτεί η αυθεντικότητα της περιοχής. Οι κύριες τουριστικές περιοχές είναι η Freak Street και το Thamel.Το Διεθνές Αεροδρόμιο του Tribhuvan βρίσκεται σε απόσταση 25 χμ. από το κέντρο της πόλης και εξυπηρετεί τοπικές και διεθνείς πτήσεις.


  
Πηγή: wikipedia
Myphotopics