Νήσος Κάρπαθος, Δωδεκάνησα, Ελλάς

Η Κάρπαθος είναι το νησί με τις μεγαλύτερες αντιθέσεις. Οι εναλλαγές  των τοπίων της από  βουνά άλλα  καταπράσινα και άλλα βραχώδη, σε πεδιάδες, κοιλάδες, ατέλειωτες αμμουδιές, κολπίσκους και λιμανάκια, εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη. Το ίδιο και οι γραφικοί οικισμοί με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική που δημιουργούν ένα αρμονικό σύνολο με την υπέροχη φύση που τους περιβάλει. 
'Eχει τις περισσότερες παραλίες από κάθε άλλο νησί. Μα αυτό που χαρακτηρίζει την Κάρπαθο είναι οι άνθρωποί της.
Πιστοί στα ήθη και στα έθιμα των προγόνων τους, δίνουν την εντύπωση ότι το ρολόι του χρόνου έχει σταματήσει από καιρό και το νησί. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Καρπαθιώτες κυρίως της ενδοχώρας ντύνονται ακόμη με τις παραδοσιακές τους φορεσιές σε κάθε πολιτιστική εκδήλωση. 



Οι γυναίκες φοράνε τις πολύχρωμες τοπικές ενδυμασίες και καμαρώνουν για την δωδεκανησιακή τους καταγωγή. Πρόκειται για εικόνες μοναδικές που δε θα συναντήσετε σε κανένα άλλο μέρος και που αποδεικνύουν τους γερούς δεσμούς που έχει ο Έλληνας με την παράδοση και την ιστορία της ιδιαίτερης πατρίδας.
Η Κάρπαθος είναι το δεύτερο σε μέγεθος νησί της
Δωδεκανήσου και το νοτιότερο του συμπλέγματος. Έχει έκταση 301 τ. χλμ. Βρίσκεται στην μέση του Καρπάθιου πελάγους μεταξύ Ρόδου και Κρήτης και έχει πρωτεύουσα τα Πηγάδια ή Κάρπαθος (2.180 κάτοικοι). Είναι ένα ορεινό νησί, με χαρακτηριστικό στενόμακρο σχήμα.
Τα χωριά του είναι κτισμένα στις    καταπράσινες πλαγιές  των βουνών του ή        γύρω από τα γραφικά  λιμανάκια. Οι κάτοικοί  του ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Τα τελευταία χρόνια  "ανακαλύφθηκε"  τουριστικά και το νησί άρχισε να αναπτύσσει τις τουριστικές του υποδομές. Έτσι,       πολλοί κάτοικοι στράφηκαν στις  τουριστικές επιχειρήσεις.        Σήμερα, η Κάρπαθος αποτελεί έναν ιδανικό ταξιδιωτικό
προορισμό για όσους επιζητούν ένα ήσυχο νησί για τις διακοπές τους.


Προσφέρει ηρεμία και ξεκούραση στις παραδεισένιες ομορφιές του, γνωριμία με την ιστορία και τη παράδοση του τόπου και φυσικά ευκαιρίες για διασκέδαση με παραδοσιακή μουσική, χορούς και τραγούδια.

  

Η Κάρπαθος διαθέτει διεθνή αερολιμένα με έναν από τους μεγαλύτερους διαδρόμους στα Βαλκάνια και κτιριακές εγκαταστάσεις 12.500 τ.μ. Ακτοπλοϊκά συνδέεται με τον Πειραιά, την Κρήτη, την Κάσο, τη Ρόδο, τη Χάλκη και άλλα νησιά των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων.


Παραλίες:
Λευκός

Βρίσκεται στα βορειοδυτικά του νησιού, 30km από την πρωτεύουσα. Αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών λόγω της πανέμορφης αμμουδιάς και της πεντακάθαρης θάλασσας. Υπάρχουν πολλά καταλύματα κοντά στην παραλία καθώς επίσης και ταβέρνες με πολύ καλό ψάρι. Απέναντι από τον Λευκό βρίσκεται το μικρό νησάκι Σώκαστρο.
 Κυρά Παναγιά
Βρίσκεται 10 km βορειοδυτικά της πρωτεύουσας. Είναι μία από τις πιο γνωστές παραλίες του νησιού και πολύ καλά οργανωμένη. Η θάλασσα είναι πεντακάθαρη αλλά βαθιά και η αμμουδιά χρυσαφένια. Το τοπίο τριγύρω είναι φανταστικό! Υπάρχουν λίγα ξενοδοχεία και ταβέρνες.
Άπελλα

Η Άπελλα είναι μία από τις καλύτερες παραλίες    του νησιού. Πρόκειται για μια παραλία με χρυσή άμμο, πεντακάθαρα νερά, ιδανική για να απολαύσετε το μπάνιο σας. Υπάρχουν λίγες ξαπλώστρες και στο βόρειο άκρο της μια μικρή ταβέρνα.
Διαφάνι


Βρίσκεται στη βορειοδυτική ακτή του νησιού, σε απόσταση 70km από την πρωτεύουσα. Η παραλία στο Διαφάνι είναι βοτσαλωτή με διάφανα νερά και βρίσκεται ακριβώς μπροστά από το ομώνυμο παραθαλάσσιο χωριό. Μπορείτε να φτάσετε από τα Πηγάδια οδικώς ή με καϊκι, το οποίο θα σας αφήσει στη μικρή προβλήτα. Υπάρχουν καταλύματα και παραλιακές ταβέρνες όπου θα φάτε φρέσκα ψάρια.
Αχάτα

Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 10km βορειοδυτικά της Καρπάθου. Η Αχάτα είναι μία παραλία με βότσαλο που στην αρχή της είναι φαρδιά και προχωρώντας στενεύει μέχρι που φτάνει μέσα στη θάλασσα. Τα νερά της βαθαίνουν απότομα, γι' αυτό και θέλει προσοχή στο κολύμπι. Λίγα μέτρα από την παραλία υπάρχει καντίνα.
Πηγάδια (Αφότι)
Είναι μια πολυσύχναστη παραλία αφού βρίσκεται στην πρωτεύουσα του νησιού. Εκτείνεται σε πολλά χιλιόμετρα και έχει ωραία ψιλή άμμο και πεντακάθαρα νερά. Η παραλία είναι οργανωμένη και η πρωτεύουσα σας προσφέρει όλες τις ανέσεις για τη διαμονή και τη διασκέδασή σας.
Αμοοπή
Η Αμοοπή απέχει 6km από τα Πηγάδια. Πρόκειται για μια από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού, άρτια οργανωμένη με δυνατότητα θαλάσσιων sports. Στην Αμοοπή λειτουργούν μερικά από τα πιο πολυτελή ξενοδοχεία, πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες.
Άγιος Νικόλαος (Σπόα)

Βρίσκεται σε απόσταση 16km από την πρωτεύουσα του νησιού. Είναι μία πανέμορφη αμμουδερή παραλία αλλά εκτεθειμένη στους ανέμους. Ιδανική για surfing αφού πάντα έχει μεγάλα κύματα. Στο ομώνυμο χωριό θα βρείτε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Επίσης, λειτουργούν ταβέρνες και bars.
Άγιος Μηνάς


 Η παραλία του Αγίου Μηνά είναι μία από τις ομορφότερες μικρές βοτσαλωτές παραλίες της Καρπάθου με πεντακάθαρα νερά. Βρίσκεται κοντά στην Άπελλα.
Πούντα

Πέρα Άμμος
Καστέλλια
Δαματρία
Διακόφτης
Χριστού Πηγάδι
    Myphotopics