Αρκοί, Το ερημητήριο του Νότιου Αιγαίου, Ελλάς

Οι Αρκοί ίσως είναι από τα λιγότερα διαφημισμένα νησιά της Ελλάδας, με μόνιμο πληθυσμό 40 μόνο    κατοίκων. Πρόκειται για το μεγαλύτερο νησί από μία συστάδα μικρών
νησιών στα βόρεια των Λειψών. Οι Αρκοί είναι ένα νησί αρκετά απομονωμένο με τους ελάχιστους κατοίκους του να ζουν στο μοναδικό οικισμό και λιμάνι του νησιού.
Το λιμανάκι βρίσκεται στο βάθος ενός ασφαλούς όρμου, στην είσοδο του οποίου υπάρχουν πολλές μικρές βραχονησίδες.  Προσφέρονται για όσους επιθυμούν ερημικές διακοπές παρότι τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε μίνι ορμητήριο των σκαφών! Επίσης είναι μέσα στο πρόγραμμα των μονοήμερων εκδρομών από τα γειτονικά τους νησιά και οι περισσότεροι επισκέπτες μένουν μόνο για λίγες ώρες. Ανήκουν διοικητικά στην Πάτμο από την οποία βρίσκονται 11 χλμ. ΝΑ. Γύρω από τους Αρκιούς είναι τα μικρότερα νησάκια Μαράθι, Σμηνερονήσσι, Τσούκα, Τσουκάκι, Αβάπτιστος, Μακρονήσι, Ψαθονήσι, Καλόβολος και Νησάκι.
Η μεγαλύτερη απόλαυση αυτού του νησιού είναι η έλλειψη μαζικού τουρισμού! Μόνο κατά τη διάρκεια του Αυγούστου το νησί βρίσκεται σε πλήρη αναβρασμό – αν το επισκεφθείτε κατά τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου, θα είναι όλο δικό σας!Γύρω από την πλατεία που βρίσκεται στο λιμανάκι θα βρείτε διάφορες ταβέρνες και καφενεία που προσφέρουν νόστιμο, τοπικό φαγητό. Διαθέτει κάποιες παραλίες, αλλά η μεγαλύτερη είναι τα Τηγανάκια.
Πρόκειται ουσιαστικά για την μοναδική παραλία του νησιού. Βρίσκεται σε έναν μικρό κόλπο και ένα μέρος της είναι αμμουδερό ενώ το άλλο με βότσαλο. Είναι ιδανική για κολύμπι. Είναι εύκολο να κολυμπήσει κανείς και να φτάσει στις γύρω βραχονησίδες αν και θα πρέπει να προσέξετε τα διερχόμενα σκάφη ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η παραλία βρίσκεται 45 περίπου λεπτά με τα πόδια από τον οικισμό του νησιού, και δεν υπάρχει μονοπάτι – μόνο μία ταμπέλα που σας κατευθύνει. 

Το νησί είναι άνυδρο και γενικά βραχώδες αλλά ιδανικό για κολύμπι και ξεκούραση. Σε 15  λεπτά με τα πόδια μόλις ανεβείτε τον λόφο, βρίσκεται μία μικρή, παλαιά εκκλησία από την οποία θα έχετε φανταστική θέα προς τις τριγύρω νησίδες και νησιά. Η γιορτή για τα 9-ημερα της Παναγίας στις 23 Αυγούστου είναι μία μοναδική ευκαιρία να πάρετε μία γεύση όχι μόνο της τοπικής κουζίνας αλλά και της τοπικής φιλοξενίας και διασκέδασης. Tο καλοκαίρι το νησί συνδέετε 2 φορές την εβδομάδα με την Πάτμο, με την Χίο με το τοπικό καραβάκι και με εκδρομικά καϊκάκια ή ναυλωμένα σκάφη σε καθημερινή βάση από τους Λειψούς.
                MyPhotoPics