The Lipizzaners.

Η ράτσα δημιουργήθηκε το 1583 στην περιοχή Λίπιτσε στην σημερινή Σλοβενίατότε μέρος της  Αυτοκρατορίας των Αψβούργων. Όλα τα Λιπιτσάνερ κατάγονται από 6 επιβήτορες και έχουν αίμα από Αραβικά, Ανδαλουσιανά και Ιταλικά άλογα με μία ολίγη από βορειο-ευρωπαικές ράτσες.
 
Τα πουλάρια γεννιούνται μαύρα και αποκτούν το κατάλευκο χρώμα μεταξύ 6 και 10 ετών. Μέχρι τα τρία τους χρόνια καλπάζουν ελεύθερα κι ευτυχισμένα στην φάρμα εκτροφής στο Πίμπερ της Αυστρίας. Μετά περνάνε από αυστηρότατες ιατρικές εξετάσεις και τα καλύτερα - μόνο αρσενικά - παίρνουν τον δρόμο για να εκπαιδευτούν στην ισπανική Σχολή της Βιέννης.
Τα εξυπνότερα από αυτά γίνονται τα αστέρια των παραστάσεων. Αλλά και οι αναβάτες περνάνε πολλά μέχρι να αποκτήσουν το δικαίωμα να εμφανιστούν μπροστά στο κοινό. Οι μαθητευόμενοι ξεκινούν από τα 16 τους ξυστρίζοντας τούς "πρωταγωνιστές" για να γίνουν μετά υποψήφιοι αναβάτες, αναβάτες και αρχι-αναβάτες. Μόλις το 2007 έγιναν δεκτά κορίτσια στην Ισπανική Σχολή Ιππασίας.
Πολλές φορές κινδύνεψε η ράτσα με πλήρη εξόντωση. Η τελευταία ήταν στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο διευθυντής της σχολής Συνταγματάρχης Podhajsky,αψήφησε τους Γερμανούς και έβγαλε κρυφά από τη Βιέννη τα αρσενικά Λιπιτσάνερ. Τα μετέφερε στη Νότια Αυστρία και τα παρέδωσε στους Αμερικανούς.
 
Όμως,οι φοράδες ήταν μαζί με άλλα καθαρόαιμα στην Τσεχοσλοβακία. Ο Podjahsky έπεισε τον Στρατηγό Πάτον -τρελλό αλογολάτρη - να οργανώσει επιχείρηση πίσω απ' τις γραμμές των Γερμανών και να τα σώσουν όλα. Η επιχείρηση είχε γίνει ταινία το 1963 από την Disney.



Οι φιγούρες που εκτελεί το άλογο μόνο του, με τον αναβάτη να
το κρατάει απλώς, είναι για τα εξυπνότερα από τα Λιπιτσάνερ ... τα μεγάλα αστέρια!
    MyPhotoPics