Μπέττα, Ψάρι Μαχητής (Siamese Fighting Fish).

Το μέγεθός του φτάνει τα 6-7cm.Μπορεί να είναι μονόχρωμο ή συνδυασμός λαμπερών, ζωηρών χρωμάτων. Τα επικρατέστερα χρώματα ...
είναι το κόκκινο και το μπλε και λιγότερο συνηθισμένα είναι το τυρκουάζ, μωβ, κίτρινο, άσπρο και πράσινο.
Τα περισσότερα μάλιστα είναι ιριδίζοντα. Φαίνεται δηλαδή να αλλάζουν χρώμα κάτω από διαφορετικές εντάσεις φωτός και οπτικές γωνιές.
Ένα από τα ομορφότερα χαρακτηριστικά του Μαχητή είναι τα μακριά και μεγάλα πτερύγιά του. 
Κυματίζουν με χάρη στο νερό και λέγεται χαρακτηριστικά ότι «μοιάζουν με σατέν σεντόνια που κυματίζουν στον αέρα»!
Ο Mαχητής είναι από τα πιο διαδεδομένα ψάρια ενυδρείου ανά το παγκόσμιο. Η αγορά του κοστίζει ελάχιστα και έχει όμορφα, λαμπερά χρώματα.
 Συμπεριφορά.
Το χαρακτηριστι-

κότερο ίσως γνώ-
ρισμα του Μαχητή
είναι η επιθετικότητά του.
Είναι τόσο επιθετι-
κός που μπορεί
ακόμα να αντιδρά-
σει  επιθετικά στην αντανάκλασή του στον καθρέφτη. Η επιθετικότητα του Μαχητή του απέδωσε δικαιολογημένα την ονομασία του και έχει μελετηθεί από ηθολόγους και ψυχολόγους ζώων!
Φουσκώνει επιδεικτικά τα βράγχια του, σε μια προσπάθεια να φανεί πιο μεγαλοπρεπής και εντυπωσιακός, είτε για να φοβερίσει τους αντιπάλους του ή για να γίνει πιο ελκυστικός στο αντίθετο φύλο.

 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Στη φύση, ενώ ο Μαχητής αρέσκεται να κολυμπά σε μεγάλο σχετικά χώρο κατά τις βροχερές περιόδους, εντούτοις περνά τον πλείστο καιρό περιορισμένος σε πολύ μικρό χώρο. Αν τελικά επιλέξετε μικρή γυάλα ή βάζο, φροντίζετε να καθαρίζετε συχνά το νερό, πιθανόν να χρειάζεται καθημερινό καθάρισμα, μια και η ταχεία αύξηση της ποσότητας αμμωνίας βλάπτει το ψάρι. 

Ως τροπικό ψάρι, ο Μαχητής χρειάζεται ένα σταθερά ζεστό περιβάλλον για να επιβιώσει. Ιδανική θερμοκρασία είναι 26 – 28 βαθμοί Κελσίου. Χαμηλές θερμοκρασίες οδηγούν σε λήθαργο και καθιστούν το Μαχητή πιο επιρρεπή σε ασθένειες. Είναι καλό να έχετε ζωντανά φυτά μέσα στο ενυδρείο μια και βελτιώνουν την ποιότητα του νερού.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ   ΖΩΗΣ
2-5 χρόνια. Η έλλειψη γνώσεων από πλευράς του ιδιοκτήτη και η ανεπαρκής φροντίδα, προκαλεί δραματική πτώση στο μέσο όρο ζωής.

Πηγή: animalplanetpets
MyPhotoPics