Alfama, Λισαβόνα, Πορτογαλία

H Alfama είναι η παλαιότερη συνοικία της Λισαβόνας, εξαπλώνεται στην πλαγιά μεταξύ του São Jorge Castle και του ποταμού  Tejo. Το όνομά της προέρχεται από την αραβική Αλ-Hamma, που σημαίνει ζεστά λουτρά.  Αποτελείται από τις ενορίες São Miguel, Santo Estêvão και São Vicente de Fora και τμήμα των δρόμων Rua do Barão και Rua São João da Praça. 




Ο μεγάλος σεισμός το 1755 στην Λισαβόνα δεν κατέστρεψε την Alfama, που έχει παραμείνει ένας γραφικός λαβύρινθος από στενά δρομάκια και μικρές πλατείες. 





Τον τελευταίο καιρό η γειτονιά έχει αναζωογονηθεί με την ανακαίνιση των παλιών σπιτιών και τα νέα εστιατόρια όπου μπορείτε να απολαύσετε Fado, την Πορτογαλική τυπική μελαγχολική μουσική.




Από  το μεσαιωνικό κάστρο του São Jorge, βασιλική κατοικία μέχρι τις αρχές του 16ου αιώνα,  προσφέρεται η καλύτερη θέα της πόλης. Όπως επίσης από το Miradouro de Santa Luzia και το Miradouro das Portas do Sol . 


Οι απότομοι δρόμοι της είναι γεμάτοι με καταστήματα που πωλούν παραδοσιακά χειροτεχνήματα και καφετέριες. Το ιστορικό τραμ με τον αριθμό 28 γεμίζει επιβάτες, καθώς περνά μέσα από την Αλφάμα με κατεύθυνση το κάστρο São Jorge του 11ου αιώνα.
 

Ανάμεσα στις εκκλησίες της Alfama είναι ο καθεδρικός ναός της Λισαβόνας (12ος-14ος αιώνας), ο παλαιότερος της πόλης και βρίσκεται στα Δυτικά της γειτονιάς, η Μονή Χάριτος (Convento da Graça, 18ος αιώνας), κοντά στο κάστρο, η Μονή São Vicente de Fora (τέλη 16ου-18ος αιώνας), όπου οι βασιλιάδες της Βουλής των Braganza είναι θαμμένοι, και η μπαρόκ εκκλησία της Santa Engracia (17ος αιώνας), που έχει μετατραπεί τώρα σε Εθνικό Πάνθεον για προσωπικότητες της Πορτογαλίας.
    MyPhotoPics