Γέφυρα De Bosset, νήσος Κεφαλονιά, Ελλάς

Η γέφυρα De Bosset, Δεβοσέτου, στη Λιμνοθάλασσα του Κουταβού, Αργοστόλι, νήσος Κεφαλονιά, Ελλάς, είναι η μεγαλύτερη πέτρινη γέφυρα στην Ευρώπη, μέσα σε θαλασσινό νερό με μήκος 689,9 μέτρα και κατασκευάστηκε το 1813 από τον Ελβετό μηχανικό Charles Philippe De Bosset που υπηρετούσε στον Βρετανικό Στρατό και έγινε κυβερνήτης του νησιού το 1810, από όπου πήρε και το όνομά της. Ενώνει το Αργοστόλι με το Δράπανο.

Η αρχική δομή ήταν ξύλινη όμως η έλλειψη αντοχής της γέφυρας
κατέστησε αναγκαία την ανακατασκευή της το 1842. Ο βαρόνος Έβερτον έδωσε στη γέφυρα μια νέα εμφάνιση και την ξαναέχτισε με πέτρα χρησιμοποιώντας υλικά από τον λόφο Μετέλα.

Οι σεισμοί του 1953 την καταπόνησαν και ένα τμημα της υπέστη καθίζηση. Αναστηλώθηκε το 2013 και μετατράπηκε σε εναν υπέροχο πεζόδρομο που διασχίζει την λιμνοθάλασσα του Αργοστολίου. Αποτελεί ένα από τα πιο αξιόλογα και ιστορικά ορόσημα της Κεφαλονιάς.

Στο μέσον περίπου της γέφυρας βρίσκεται από το 1813 ο  τετράπλευρος Οβελίσκος, η "Κολώνα" όπως αποκαλείται από τους ντόπιους, ο οποίος ανεγέρθηκε προς τιμήν του Ελβετού μηχανικού Charles Philippe de Bosset. Υπήρχε ένας μικρός διάδρομος που συνέδεε τον Oβελίσκο με την γέφυρα αλλά τώρα έχει εξαφανιστεί. 


MyPhotoPics