Νεστάνη, Πελοπόννησος, Ελλάς

Η Νεστάνη είναι ορεινό χωριό του Νομού Αρκαδίας. Ήταν γνωστή ως Τσιπιανά μέχρι το 1927 που μετονομάστηκε σε Νεστάνη, από την ομώνυμη αρχαία αρκαδική πόλη, της οποίας τα ερείπια βρίσκονται σε παρακείμενο λόφο. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ο μόνιμος πληθυσμός του οικισμού είναι 486 κάτοικοι. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά σε μία στενή κοιλάδα στους πρόποδες του Αρτεμίσιου όρους, σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από την Τρίπολη. 

Στην αρχή της κοιλάδας βρίσκεται ένας ψηλός λόφος με
χαρακτηριστική κορυφή που λέγεται "Γουλάς", ο οποίος έχει ημικωνικό σχήμα, καθώς οι πλαγιές του στενεύουν απότομα προς την κορυφή. Φιλοξενεί το μοναστήρι της Παναγίας της Γοργοεπήκοου, ιδρύθηκε το 1080 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Αλέξιο Κομνηνό, αλλά το καθολικό σήμερα ανήκει στον 16ο αιώνα. Οι τοιχογραφίες διατηρούνται σε καλή κατάσταση, η εικόνα της Παναγίας λέγεται ότι είναι του Ευαγγελιστή Λουκά. 



Στην κορυφή του λόφου βρίσκονται τα ερείπια της ακρόπολης της αρχαίας Νεστάνης, από όπου εκμεταλευόνταν την οχυρή θέση του υψώματος και έλεγχαν ολόκληρη την περιοχή,  

όπως και το εκκλησάκι του Αι Γιώργη. Στον λόφο γίνεται κάθε χρόνο ο εορτασμός του Αγίου Γεωργίου.  Οι κάτοικοι με παραδοσιακές ενδυμασίες και γκλίτσες στολισμένες με λουλούδια, κατεβαίνουν από τον Γουλά και χορεύουν στην πλατεία του χωριού.

Η Εκκλησία της Ευαγγελίστριας.
Χτίστηκε το 1840 από τον πρωτομάστορα, αρχιτέκτονα της εποχής Λάππα, που αργότερα έχτισε και την Μητρόπολη των Αθηνών. Τα θεμέλιά της ξεπερνούν σε βάθος τα 5 μέτρα και το πάχος των τοίχων το 1,30.  



Ο Ιερός Ναός Ανάληψης.

Η Φιλίππειος Κρήνη με τις τέσσερεις βρύσες.
Οικοδομήθηκε το 1845 στην θέση όπου στρατοπέδευσε ο Φίλιππος ο Β’ τον 4ο αιώνα π.Χ. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες του Παυσανία ο Μακεδόνας βασιλιάς βρέθηκε εκεί μετά την μάχη στην Χαιρώνια το 338 π.Χ. Λειτουργεί κανονικά και είναι το παλαιότερο υδραυλικό έργο που χρησιμοποιείται ακόμα, στον κόσμο.




Η κεντρική πλατεία με τα βαθύσκιωτα πλατάνια, τα καφενεία και τα καταστήματα. 




Το σχολείο με την λιτή, πετρόχτιστη αρχιτεκτονική.







Το αρχοντικό του Λέτρου, ένα πετρόκτιστο σπίτι του 1853, είναι το καλύτερα διατηρημένο.



Σε μικρή απόσταση από τη σημερινή Νεστάνη βρίσκονται και τα ερείπια της ακρόπολης της αρχαίας Νεστάνης. Ο Παυσανίας, ο οποίος πέρασε από εκεί στη διάρκεια των περιηγήσεών του, αναφέρει την ύπαρξη ιερού της Δήμητρας, όπου οι ντόπιοι πραγματοποιούσαν ετήσια εορτή προς τιμήν της.


Από την 1η Μαΐου 2022 έχει ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό το Λαογραφικό Μουσείο της Νεστάνης, υπό την αιγίδα του Προοδευτικού συλλόγου του χωριού. 

MyPhotoPics