Νεραϊδοσπηλιά! Βάργιανη Φωκίδας, Ελλάς

Η Νεραϊδοσπηλιά βρίσκεται στην πλαγιά του όρους Παρνασσος, στην μέση ενός απόκρημνου βράχου, έξω από την Βάργιανη, Φωκίδα, Ελλάς. Είναι από τα πιο εντυπωσιακά σπήλαια του βουνού, με σταλακτίτες και σταλαγμίτες ηλικίας εκατοντάδων χιλιάδων ετών. Το βάθος του σπηλαίου φτάνει τα 100μ. 

Αποτελείται από δύο θαλάμους, ενώ στο εσωτερικό του  υπάρχουν δώδεκα  λιθωματικές λιμνούλες με βάθος πάνω από ένα μέτρο, των οποίων το νερό λιγοστεύει το καλοκαίρι. Η είσοδος του σπηλαίου φτάνει τα πέντε μέτρα περίπου σε ύψος και εντυπωσιάζει τους επισκέπτες από μακριά.


Σύμφωνα με  τους θρύλους και τις παραδόσεις της περιοχής, εδώ κατοικούσαν οι Νεράιδες του Παρνασσού και οι ιδιαίτεροι σχηματισμοί της σπηλιάς δεν μπορεί παρά να έχουν δημιουργηθεί από τα αιθέρια πλάσματα και τον αέρινο χορό τους. 

Στην πραγματικότητα βέβαια, οι περίτεχνοι σχηματισμοί της
Νεραϊδοσπηλιάς είναι δημιούργημα της φύσης και των υπόγειων υδάτων που έρεαν κάποτε στο σπήλαιο. Το έδαφος έχει διαβρωθεί με τρόπο μοναδικό, σχηματίζοντας αμέτρητα φιδίσια αυλάκια.

Στην Νεραϊδοσπηλιά οδηγεί μονοπάτι από τη Βάργιανη, που περνάει μέσα από καταπράσινα τοπία με απέραντη θέα. Μπορεί όμως να προσεγγιστεί και από μία δεύτερη διαδρομή, από την περιοχή "Δόκανο", μεταξύ Λιβαδίου και Επταλόφου, Αγόριανης. 


   Η Βάργιανη

    MyPhotoPics