Το Σπήλαιο Νέου Άθω, Αμπχαζία

Το Σπήλαιο Νέου Άθω, Novoafonskaya, στην πόλη Νέου Άθω, Αμπχαζία, αυτόνομη Δημοκρατία της Γεωργίας με  πρωτεύουσα το Σοχούμι, είναι ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο. Πρόκειται για ένα γιγάντιο σύστημα σπηλαίων, που βρίσκεται στο Ιβηρικό όρος. Ανακαλύφθηκε το 1961 και είναι ανοιχτό για το κοινό από το 1975. Είναι προσβάσιμο μέσω ενός φυσικού πηγαδιού που βρίσκεται σε υψόμετρο 220 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και αποτελείται από 9 μεγάλες κοιλότητες.

Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο καρστικό σπήλαιο στον κόσμο. Αποδείχθηκε ότι έχει μια σειρά από χαρακτηριστικά, όπως υπόγεια ποτάμια, εκπληκτικά μεγάλους σταλακτίτες και σταλαγμίτες και βαθιές χαράδρες. Σε κάθε ένα από τα γιγάντια τμήματα, κοιλότητες, δόθηκε ένα όνομα και αφού ολοκληρώθηκε η εξερεύνηση, το σπήλαιο άνοιξε για το κοινό.


Το χαμηλότερο σημείο του σπηλαίου, που ονομάζεται "ο καθρέφτης των λιμνών", βρίσκεται σε υψόμετρο 36 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και έχει θόλους που φτάνουν σε πάχος τα 200 μέτρα.  


Η μεγαλύτερη αίθουσα στο σπήλαιο είναι η Αίθουσα των  Μουχατζίρ, μουσουλμάνοι μετανάστες πολυεθνικής καταγωγής, η οποία έχει μήκος 260 μέτρα, ύψος 50 μέτρα και πλάτος 75 μέτρα. 

Είναι τόσο μεγάλο ώστε κατασκευάστηκε ένα τρένο που το διασχίζει. Το τρένο, γνωστό ως "Turist" ταξιδεύει με τρεις στάσεις κατά μήκος της υπόγειας διαδρομής του. Μπορείτε να βγείτε από το τρένο και να εξερευνήσετε τις σπηλιές μέσω των μεγάλων διαδρόμων. Η γραμμή είναι μονόδρομος και ηλεκτροκίνητος σιδηρόδρομος στενού εύρους με τρίτη σιδηροτροχιά. Άνοιξε το 1975, έχει μήκος 1,3 χιλιόμετρα.

    MyPhotoPics