Σάντα Κρουζ ντε Τενερίφε, Κανάρια Νησιά

Η Σάντα Κρουθ ντε Τενερίφε ή Σάντα Κρουζ ντε Τενερίφε είναι πόλη της Ισπανίας πρωτεύουσα των Καναρίων Νήσων και της επαρχίας της Σάντα Κρουθ της Τενερίφης στο νησί της Τενερίφης. Έχει πληθυσμό 222.417 κατοίκους και βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού. Είναι το επίκεντρο των εσωτερικών και ενδονησιωτικών επικοινωνιών στα Κανάρια Νησιά.

Το λιμάνι έχει μεγάλη σημασία για την εμπορική και επιβατική
κίνηση με κρουαζιερόπλοια που καταφθάνουν από πολλά έθνη και είναι ο κόμβος επικοινωνίας μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής και Αμερικής. Η πόλη είναι το επίκεντρο των εσωτερικών και ενδονησιωτικών επικοινωνιών στα Κανάρια Νησιά.  

Μερικά από τα αξιοθέατα:

Η Μητέρα Εκκλησία της Σύλληψης. Είναι ο κύριος καθολικός ναός και η μητέρα εκκλησία της πόλης, γι' αυτό και αποκαλείται "ο καθεδρικός ναός της Santa Cruz" από πολλούς κατοίκους της Santa Cruz, παρόλο που δεν είναι καθεδρικός ναός ή βασιλική.

Το Αμφιθέατρο της Τενερίφης. Έργο του Ισπανού αρχιτέκτονα
Santiago Calatrava. Είναι ένα εμβληματικό κτίριο ισπανικής αρχιτεκτονικής.  Βρίσκεται βορειοανατολικά του Θαλάσσιου Πάρκου και  έχει γίνει σύμβολο της πόλης, του νησιού και του αρχιπελάγους.  Είναι η έδρα της Συμφωνικής Ορχήστρας  Τενερίφης. 



Το Θέατρο Guimerá. Είναι χτισμένο το 1849, άνοιξε στις 25 Ιουλίου 1851 και είναι το παλαιότερο θέατρο των Καναρίων Νήσων. 

Το Δημοτικό Μουσείο Καλών Τεχνών. Είναι ένα κτίριο σε
κλασικό στυλ, χτίστηκε στις αρχές του 1929 από τον αρχιτέκτονα Eladio Laredo και διαθέτει δεκατέσσερις αίθουσες. Εξωτερικά είναι διακοσμημένο με δέκα προτομές επιφανών κατοίκων της Τενερίφης.

To Μουσείο της Φύσης και του Ανθρώπου. Είναι αρχαιολογικό μουσείο αλλά ταυτόχρονα μουσείο φυσικών επιστημών. Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της Ισπανίας. Ιδρύθηκε το 1958 και έχει την έδρα του σε ένα μεγάλο νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο της πόλης. Είναι γνωστό για την μεγάλη συλλογή του από μούμιες του πολιτισμού Γκουάχες όμως τα εκθέματά του περιλαμβάνουν και αντικείμενα από άλλους πολιτισμούς.


Το κοινοβούλιο των Καναρίων Νήσων.
Είναι το περιφερειακό
νομοθετικό σώμα των Καναρίων Νήσων, μιας αυτόνομης κοινότητας της Ισπανίας. Η Βουλή έχει επτά μέλη και τα μέλη υπηρετούν σε τετραετή θητεία.



Η πόλη περιέχει πολλά έργα γλυπτικής, καθώς και την Έκθεση Υπαίθριας Γλυπτικής στην 
Σάντα Κρουζ ντε Τενερίφη. 
Κόκκινος ήλιος από τον Edgar Neget.




Χωρίς τίτλο, από τον Federico Assler.




Οι  Πύργοι Santa Cruz. Mε ύψος 120 μέτρα είναι οι υψηλότεροι δίδυμοι πύργοι στην Ισπανία. Σχεδιάστηκαν από τον αρχιτέκτονα των Καναρίων Νήσων Julian Valladares και κατασκευάστηκαν τη χρονική περίοδο μεταξύ 2004 και 2006.

Η Πλατεία Ισπανίας. Είναι η μεγαλύτερη πλατεία των Καναρίων
Νήσων. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, λίγα μέτρα βόρεια από το Auditorio de Tenerife. Είναι η καρδιά της πόλης, εκεί βρίσκεται η μεγάλη πηγή τεχνητής λίμνης, έργο των Ελβετών αρχιτεκτόνων Herzog & de Meuron.

Το Πάρκο García Sanabria. Εγκαινιάστηκε το 1926.  Είναι ένας μεγάλος κήπος στο κέντρο της πόλης, σε συνδυασμό με συντριβάνια και αρχιτεκτονικά συγκροτήματα. Έχει καταχωρηθεί ως χώρος πολιτιστικού ενδιαφέροντος στην κυβέρνηση των Καναρίων Νήσων. Το όνομά του προέρχεται από τον δήμαρχο Garcia Sanabria, ο οποίος ενέκρινε την κατασκευή του. 

Το ρολόι των λουλουδιών του πάρκου.  Kατασκευάστηκε στην  Ελβετία από την  Εταιρεία  Ρολογιών Favag SA και ήταν δώρο από τον Πρόξενο της Δανίας στο νησί της Τενερίφης το 1958. Πλαισιώνεται από δύο σκάλες, πίσω από τις οποίες βρίσκεται το κεντρικό σιντριβάνι. Χαρακτηρίζεται από το ότι φυτεύεται συνεχώς με λουλούδια όλο το χρόνο.

Το Κάστρο του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή. Ονομάζεται επίσης Μαύρο Κάστρο. Ήταν το δεύτερο πιο σημαντικό φρούριο στην άμυνα της Σάντα Κρουζ ντε Τενερίφη, της πρωτεύουσας του νησιού. Βρίσκεται στην καρδιά της πόλης. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1641 και ολοκληρώθηκε το 1644. Αργότερα ξαναχτίστηκε το 1765 με την προσθήκη ενός κυλινδρικού πύργου που βλέπει στη θάλασσα. Χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτικό οχυρό μέχρι το 1924 και μετατράπηκε σε στρατιωτικό μουσείο το 1948.

Ερείπια του κάστρου Σαν Κριστόμπαλ. Βρίσκονται κάτω από την πλατεία Ισπανίας. Ήταν η πρώτη σημαντική οχύρωση στο νησί της Τενερίφης και το κύριο αμυντικό κτίριο στον κόλπο της Σάντα Κρουζ. Υπό τη διοίκηση του Κυβερνήτη Álvarez de Fonseca, η κατασκευή ξεκίνησε το 1575 και τέθηκε σε λειτουργία στις 20 Ιανουαρίου 1577. Το κάστρο κατεδαφίστηκε το 1928 για να κατασκευαστεί η Plaza de España.


Η Playa de Las Teresitas. Λίγο έξω από την πόλη βρίσκεται η τεχνιτή τουριστική παραλία μήκους 1,5 χλμ. με φοίνικες και κίτρινη εισαγόμενη άμμο από την έρημο Σαχάρα, βόρεια του χωριού San Andrés    

και ένα μεγάλο μέρος του Macizo de Anaga, Anaga Massif. Μια δασώδης οροσειρά και καταφύγιο βιόσφαιρας με διάφορα είδη χλωρίδας και πανίδας. Ανακηρύχθηκε Αποθεματικό Βιόσφαιρας από την UNESCO το 2015. Η Santa Cruz de Tenerife φιλοξενεί την πρώτη έδρα του Κέντρου UNESCO στα Κανάρια Νησιά. 


Το Καρναβάλι της Σάντα Κρουθ της Τενερίφης. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο και από τα πιο εντυπωσιακά γεγονότα του είδους του και έχει ανακηρυχτεί ως Φεστιβάλ Διεθνούς Τουριστικού Ενδιαφέροντος. 

    MyPhotoPics