Αρναία, νομός Χαλκιδικής, Ελλάς

Η Αρναία είναι ορεινή κωμόπολη στον νομό Χαλκιδικής, Ελλάς. Είναι κτισμένη αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 600 μέτρων, στους βόρειους πρόποδες του πυκνόφυτου ορεινού όγκου του Χολομώντα, μέσα σε τοπίο με δάση και τρεχούμενα νερά, έχοντας μπροστά της προς τα βορειοανατολικά μια κοιλάδα με λιβάδια και απέναντι τα δάση του βουνού Δρεβενίκος. Έχει 2.300 κατοίκους, απογραφή 2011. Αναπτύχθηκε ιδιαίτερα κατά τον 19ο αιώνα, οπότε και απέκτησε τη μορφή που έχει σήμερα. 
Διαθέτει δύο νηπιαγωγεία, Δημοτικό, Γυμνάσιο, καθώς επίσης
και δύο Λύκεια, ένα Γενικό και ένα Επαγγελματικό.
Το παλαιό σχολείο του 1871 δίπλα στον κεντρικό ναό, στην πλατεία "Χοροστάσι" είναι το παλιότερο και πιο καλοκτισμένο διδακτήριο του 19ου αιώνα στην Χαλκιδική. Η τοιχοδομία του ακολουθεί την αγιορείτικη τεχνική. Σήμερα στεγάζει το μέχρι πρότινος Δημαρχείο. 

Μερικά από τα αξιοθέατα είναι:

Ο Μητροπολιτικός ναός του Αγίου Στεφάνου (1812), με το καμπαναριό του να χρονολογείται από το 1889. Η εκκλησία χτίστηκε ως τρίκλιτη βασιλική χωρίς τρούλλο το 1812, πιθανόν στα θεμέλια ναού της πρωτοχριστιανικής και της βυζαντινής περιόδου. Κάηκε κατά την επανάσταση της Χαλκιδικής (1821) αλλά και τον Σεπτέμβριο του 2005 σε πυρκαγιά, η οποία οδήγησε στη συνέχεια και σε αρχαιολογικές ανασκαφές με σημαντικά ευρήματα.

Βρέθηκαν τρία πολύ παλαιότερα κτίσματα, μία παλαιοχριστιανική βασιλική του 4ου αιώνα, ένας βυζαντινός ναός του 10ου -11ου αιώνα και ένα ακόμη κτίσμα του 16ου– 17ου αιώνα, όπως επίσης τάφοι, τοιχογραφίες, διάφορα αντικείμενα. Όλα αυτά, μέσα από το διαφανές πάτωμα που έχει τοποθετηθεί, είναι ορατά στον επισκέπτη.

Ιστορικό-Λαογραφικό μουσείο. Βρίσκεται το κέντρο της
κωμόπολης και στεγάζεται σε αρχοντικό του 18ου αιώνα, με 2 ορόφους. Στο ισόγειο υπάρχουν αντιπροσωπευτικά δείγματα της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Αρναίας, παραδοσιακά μουσικά όργανα, είδη μελισσοκομίας και αγροτικά εργαλεία.  

Μουσείο Υφαντικής. Βρίσκεται σε ένα παραδοσιακό διώροφο κτίριο του 1870,  γνωστό ως "Οικεία Γιαννούδενας". Ανάμεσα στα εκθέματα του μουσείου είναι ο αργαλειός η ρόκα, πλήθος υφαντών και άλλα εκθέματα, κατά κύριο λόγο από την προσωπική συλλογή της Χαρίκλειας Δημητρακούδη, φημισμένης υφάντρας και εμπόρισσας. 

Στο ισόγειο παρουσιάζεται βήμα προς βήμα η διαδικασία
μετατροπής της πρώτης ύλης του μαλλιού σε νήμα έτοιμο για τοποθέτηση στον αργαλειό και την ύφανση. Στον όροφο βρίσκονται τα "καλλιγραφικά" χαλιά που χρησιμοποιούνταν για τη διακόσμηση των τοίχων.



Το άλσος της Αγίας Παρασκευής. Γεμάτο βελανιδιές, μονοπάτια με μεγάλους ίσκιους και με το παραδοσιακό ξωκλήσι του 1912.




Ο Ιερός Ναός των Αγίων Αναργύρων. Σταυροειδής με τρούλο, με εμφανή αναγεννησιακά στοιχεία, χτισμένος το 1919, πραγματικό στολίδι καί κομψοτέχνημα χτισμένο πάνω σέ σχέδια του αειμνήστου Ἀκαδημαϊκοῦ Αναστασίου Ορλάνδου,


Ιερά Μονή Κοσμά Αιτωλού.
Θεμελιώθηκε το 1999 και θεωρείται η πρώτη μονή στην Ελλάδα που είναι αφιερωμένη στον Μεγάλο διδάσκαλο του Γένους.


Ο Προφήτης Ηλίας. Βόρεια της Αρναίας και σε απόσταση 2 χιλιομέτρων περίπου βρίσκεται το κωνοειδές ύψωμα "Προφήτης Ηλίας" ή "Άη-Λιάς", πού ονομάζεται έτσι, επειδή στην κορυφή του είναι κτισμένο το ομώνυμο ξωκκλήσι. 



Στο ύψωμα αυτό σώζονται ερείπια τειχών της κλασσικής
περιόδου (5ος αιώνας π.Χ.) και της βυζαντινής περιόδου (μεσαίωνας).

Μνημείο Απελευθέρωσης Αρναίας. Το Μνημείο αποτελείται από ένα μεγάλο ορειχάλκινο ανάγλυφο που παριστάνει την υποδοχή του Ελληνικού Στρατού με επικεφαλής τον τότε ανθυπολοχαγό Ι.Σ. Αλεξάκη από τους προύχοντες, τον κλήρο και τον λαό της Αρναίας. 

Ο πλάτανος της Αρναίας και ο μύθος που τον συνοδεύει: στην κεντρική πλατεία υπάρχει ένας πλάτανος από τον οποίο κυλάει άφθονο γάργαρο πόσιμο νερό και υπάρχει ένας μύθος που λέει πως, όποιος πιει από αυτό το νερό θα παντρευτεί εκεί.





Το καμπαναριό, σήμα κατατεθέν της Αρναίας.

 


MyPhotoPics