Ιστορικό και αρχιτεκτονικό κόσμημα, με το παρατσούκλι "Η
πόλη που πεθαίνει" λόγω της θέσης του που σταδιακά διαβρώνεται από τον άνεμο και τη βροχή. Ένα μέρος με εμφάνιση σχεδόν παραμυθένια και εκτός χρόνου, αλλά προορισμένο να καταρρεύσει και να εξαφανιστεί για πάντα. Αυτό οδήγησε σε δραστική μείωση του πληθυσμού. Kατοικείται μόνο από 16 άτομα.
Aποτελείται από δύο διαφορετικούς σχηματισμούς βράχων, ως προς την χρονολογία και την σύσταση. Ο αρχαιότερος σχηματισμός είναι από πηλό, προέρχεται από τη θάλασσα και σχηματίζει το βασικό στρώμα που υπόκειται ιδιαίτερα σε διάβρωση. Τα ανώτερα στρώματα αποτελούνται από υλικό τούφας και λάβας. Η γρήγορη διάβρωση οφείλεται στα ρέματα, σε ατμοσφαιρικούς παράγοντες αλλά και στην αποψίλωση των δασών.
Παρά την ευπάθειά του το Civita di Bagnoregio έχει
αναγνωριστεί ως ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Ιταλίας και το επισκέπτονται εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο. Προσφέρει διάφορες επιλογές για φαγητό, όπως τρατορίες, εστιατόρια και μπαρ, καθώς και τη δυνατότητα διαμονής σε bed & breakfast.
Είναι προσβάσιμο από τη γραφική Porta Santa Maria που ξεκινάει με μια αψίδα και καλύπτεται από ένα χαγιάτι με τρεις καμάρες.
κρατούν ένα ανθρώπινο κεφάλι ανάμεσα στα πόδια τους, σε ανάμνηση μιας λαϊκής εξέγερσης των κατοίκων της Civita κατά της οικογένειας Monaldeschi.
Μετά από λίγα μέτρα, βρίσκεται η κεντρική πλαταία San Donato με την ομώνυμη εκκλησία του San Donato. Το εσωτερικό της αποτελείται από τρεις κλίτους και μεγάλες κολόνες από γρανίτη. Εκεί φυλάσσεται ένας πολύτιμος ξύλινος σταυρός του 15ου αιώνα, που θεωρείται θαυματουργός, με τον οποίο συνδέεται η μοναδική Πομπή του Νεκρού Χριστού.
Τα ερείπια του σπιτιού όπου γεννήθηκε ο Άγιος Bonaventure.
Το 1524 μέρος του σπιτιού του San Bonaventura μετατράπηκε σε εκκλησία για την οποία υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες. Μέχρι σήμερα, μετά από συνεχείς καταρρεύσεις, έχει απομείνει μόνο ένα ερείπιο. Η σιδερένια σκάλα, που οδηγεί σε ό,τι έχει απομείνει από το σπίτι, είναι ορατή αλλά δεν είναι προσβάσιμη στο κοινό καθώς αιωρείται.
Το σπήλαιο του San Bonaventura. Αναφέρεται σε έναν αρχαίο ετρουσκικό τάφο που μετατράπηκε τον Μεσαίωνα σε παρεκκλήσι για προσευχές. Λέγεται ότι ακριβώς σε αυτό το μέρος έγινε η θαυματουργή θεραπεία του μικρού Giovanni Fidanza, που ήταν άρρωστος τότε, από τον Άγιο Φραγκίσκο.