εξαφανισμένη γλώσσα Cacán, που μιλούσε μια ιθαγενής ομάδα, οι Diaguita. Μια άλλη υπόθεση είναι ότι προέρχεται από τους Κέτσουα, που σημαίνει "νεκρή γη", αν και ορισμένοι μελετητές έχουν προτείνει ότι έχει ρίζες από τους Huarpes.
Ο σχηματισμός Ischigualasto περιέχει αποθέσεις του Ύστερου Τριασικού, Carnian, 231,4 -225,9 εκατομμύρια χρόνια πριν από το παρόν, με μερικά από τα παλαιότερα γνωστά υπολείμματα δεινοσαύρων, τα οποία είναι τα κορυφαία στον κόσμο όσον αφορά την ποιότητα, τον αριθμό και τη σημασία τους.
Εκείνη την εποχή, αυτή η περιοχή ήταν μια ηφαιστειακά ενεργή πλημμυρική πεδιάδα που κυριαρχούνταν από ποτάμια και είχε έντονη εποχιακή βροχόπτωση. Απολιθωμένοι κορμοί δέντρων Protojuniperoxylon ischigualastianus, ύψους άνω των 40 μέτρων μαρτυρούν μια πλούσια βλάστηση εκείνη την εποχή. Έχουν επίσης βρεθεί απολιθωμένες φτέρες και αλογοουρές, εκουιζέτο.
Οι ρυγχόσαυροι και οι κυνοδόντες, ιδιαίτερα ο ρυγχόσαυρος Hyperodapedon και ο cynodont Exaeretodon, είναι μακράν τα κυρίαρχα ευρήματα μεταξύ των τετράποδων απολιθωμάτων στο πάρκο. Οι σαρκοφάγοι δεινόσαυροι είναι τα πιο κοινά χερσαία του σχηματισμού Ischigualasto.
πρωτόγονα χαρακτηριστικά είναι ο Eoraptor lunensis, που βρέθηκε στο Ischigualasto στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Ο Γουανάκος ή αλλιώς, το Γκουανάκο, είναι ένα είδος άγριου λάμα που ζει σήμερα στο πάρκο Ischigualasto. Κατατάσσεται στο ίδιο γένος με το λάμα και περιλαμβάνει τέσσερα υποείδη.