Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών, Μετέωρα, Ελλάς

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών λειτουργεί στα Μετέωρα στην πόλη της  Καλαμπάκας Ελλάς. Πρόκειται ουσιαστικά για δύο μουσεία που στεγάζονται σε έναν χώρο 1100 τ.μ. περίπου. Το κτίριο είναι χωρισμένο σε τρία διαφορετικά επίπεδα, κάθε ένα για το δικό του ξεχωριστό ρόλο.


Το Ζωολογικό τμήμα, στο οποίο εκτείθενται πάνω από 350 είδη πτηνών και θηλαστικών. Η συλλογή των ζώων είναι εξαιρετικής ποιότητας, αφού προέρχονται από τους καλύτερους ταριχευτές της Ευρώπης, ενώ η σπανιότητα πολλών εξ αυτών είναι μεγάλη. 



Καλύπτει δε πλήρως την πανίδα της περιοχής και όχι μόνον. Ανάμεσα στα αρπακτικά της έκθεσης βρίσκεται και ο Ασπροπάρης, ένα σπάνιο είδος γύπα στενά συνδεδεμένο με τα Μετέωρα. 

Το τμήμα των Μανιταριών υπάρχουν 250 διαφορετικά είδη, τα οποία είναι γλυπτά, σε απόλυτη ομοιότητα χρώματος και μεγέθους με τα φυσικά. Παρουσιάζονται σε τρεις φάσεις ανάπτυξης, προκειμένου να γίνεται κατανοητός ο κύκλος ζωής τους. 

Έχουν κατασκευαστεί ένα-ένα στο χέρι από πολύ καλούς γλύπτες που διαθέτει η περιοχή.  Όλα τα εκθέματα επιδεικνύονται σε διοράματα τα οποία προσομοιάζουν λεπτομερώς το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ζουν και αναπτύσσονται τα είδη.


Εκείνο που κάνει εξαιρετικό το μουσείο δεν είναι μόνο η
ποιότητα των εκθεμάτων του. Είναι κυρίως ο τρόπος παρουσίασης που το καθιστά μοναδικό στην Ελλάδα, αλλά και ανταγωνιστικό με ανάλογα ευρωπαϊκά. 


Τα ζώα και τα μανιτάρια παρουσιάζονται μέσα στο φυσικό περιβάλλον που ζουν, π.χ. δάσος, υγρότοποι, αλπική ζώνη κτλ., σε διοράματα, τα οποία αποτελούν προσομοίωση των συνθηκών διαβίωσης και καρποφορίας.

Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων που υπάρχει,
βρίσκεται έκθεση ζωγραφικής και γλυπτών στην οποία συμμετέχουν ντόπιοι καλλιτέχνες και το θέμα της σχετίζεται άμεσα με το Μουσείο. Με τον τρόπο αυτό ήθελαν να συνδέσουν τη φύση και το περιβάλλον με την πολιτιστική κληρονομιά, έτσι όπως αυτή βιώνεται και εκφράζεται από το ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό.

Η λειτουργία του και το πληροφοριακό υλικό στηρίζονται στην επιστημονική γνώση που εγγυάται η συνεργασία του Μουσείου με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο αποτελεί και τον επίσημο επιστημονικό του σύμβουλο. 


Επιπρόσθετα θα πρέπει να σημειωθεί ότι το μουσείο
οργανώνει διάφορες δραστηριότητες όπως κυνήγι τρούφας και διαγωνισμούς όπως φωτογραφίας. Από το 2015 επίσης, διοργανώνεται και η Γιορτή Μανιταριού.

    MyPhotoPics