Αρχαιολογικό Μουσείο Αλέας, Τεγέα, Πελοπόννησος, Ελλάς

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλέας της Τεγέας, Αρκαδία, Πελοπόννησος, Ελλάς, είναι ένα από τα  παλαιότερα της Πελοποννήσου, που αφηγείται την γέννηση και εξέλιξη της Τεγέας, της ισχυρότερης πόλης της αρχαίας Αρκαδίας. Είναι ένα μικρό πέτρινο μουσείο χτισμένο το 1908, δωρεά του Μητροπολίτη Νείλου Σμυρνιωτόπουλου και του Ιδρύματος Στασινόπουλου. Το 2014 επαναλειτούργησε, αφού είχε προηγηθεί μια περίοδος κτηριακής ανακαίνισης με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις αίθουσες χρησιμοποιούνται σύγχρονες μέθοδοι
παρουσίασης των εκθεμάτων και της ιστορίας της αρχαίας Τεγέας και του ιερού της Αθηνάς Αλέας, όπως διαδραστικοί πίνακες, ειδική πρόνοια για άτομα με ειδικές ανάγκες, πινακίδες σε γραφή Braille, χρήση video wall, καλά δομημένη αφήγηση κλπ. Κατά τον διαγωνισμό για την ανάδειξη του Ευρωπαϊκού Μουσείου της χρονιάς, που έγινε το 2016 στην Tolosa και στο San Sebastian της Ισπανίας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλέας απέσπασε ειδικό έπαινο.  

Στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Τεγέας έχουν ανακαλυφθεί μεταξύ άλλων ένα αρχαίο θέατρο των Ελληνιστικών Χρόνων, τμήματα της αρχαίας Αγοράς της Τεγέας των Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών Χρόνων, βωμός της αυτοκρατορικής λατρείας (1ος - 4ος αιώνας μ.Χ.), δύο Παλαιοχριστιανικές Βασιλικές και τμήματα βυζαντινού οικισμού (10ος - 13ος αιώνας μ.Χ.).  

   Βάση στήλης από τον Ναό της Αθηνάς Αλέας 

   Γοργόνειο, κεφάλι Μέδουσας, από την Αλέα. 

   Κεφαλή Ασκληπιού

   Ανάγλυφο με λέοντα

Ανάγλυφο με τους Διόνυσο, Ηρακλή και πιθανώς την Άρτεμη

   Μπρούντζινα μενταγιόν

   Προαύλιος χώρος του Μουσείου
    MyPhotoPics