Το Μανιτάρι της νήσου Ίσκια, Ιταλία

Η Ίσκια είναι το όγδοο μεγαλύτερο ιταλικό νησί με έκταση 46,3 τ. χλμ. και πληθυσμό 62.027 κατοίκους. Βρίσκεται στο βόρειο άκρο του κόλπου της Νάπολης, περίπου 30 χιλιόμετρα από την πόλη της Νάπολης, Ιταλία. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η πόλη Ίσκια με πληθυσμό 18.253 κατοίκους. Βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νησιού και διοικητικά υπάγεται στον ομώνυμο δήμο της Επαρχίας Νάπολης της Περιφέρειας Καμπανίας.

Το διάσημο και χαρακτηριστικό Fungo Ischia, Μανιτάρι της
Ίσκια, 
είναι το σύμβολο του δήμου Lacco Ameno, νήσος Ischia, Ιταλία. Πρόκειται για έναν ογκόλιθο τούφας, είδος πυριγενούς πετρώματος, ύψους περίπου δέκα μέτρων, που αποκολλήθηκε από το όρος Επομαίο και κύλησε στη θάλασσα. Βρίσκεται στη μέση της θάλασσας, στην άκρη ενός γκρεμού και έχει πάρει το χαρακτηριστικό σχήμα μανιταριού λόγω της θαλάσσιας διάβρωσης.

Υπάρχουν πολλές ιστορίες και θρύλοι για το Fungo Ischia. Ένας από αυτούς γραμμένος από τον Giovani Giuseppe Cervera, αφηγείται ότι η πέτρα δόθηκε ως δώρο από τη μητέρα φύση ως "σύμβολο" της αιώνιας κατοικίας δύο νεαρών ερωτευμένων. Ότι το Μανιτάρι είναι ο τάφος δύο νεαρών ερωτευμένων που, με σκοπό να δραπετεύσουν μέσω της θάλασσας για να ζήσουν το όνειρό τους, συνάντησαν τον θάνατo σε αυτό ακριβώς το σημείο. 

"Η μοίρα ήταν αδυσώπητη, όπως εκείνο το αγόρι και το κορίτσι που ερωτεύτηκαν πολύ νωρίς και ήθελαν να φύγουν στην απέραντη θάλασσα. Μαζί χάθηκαν και η φύση, τους έστησε ένα τύμβο στη θάλασσα, ένα μανιτάρι που κάτω από την κόγχη της ομπρέλας του, φυλάει ακόμα τους νεαρούς ερωτευμένους".

Σίγουρα το Μανιτάρι είναι μια μαρτυρία της βίαιης δύναμης του όρους Epomeo, που τους περασμένους αιώνες είχε εκτοπίσει αμέτρητους πολιτισμούς, από τους Έλληνες μέχρι τους Ρωμαίους. Η Ίσκια ήταν η πρώτη ελληνική αποικία στην Κεντρική Ιταλία που ίδρυσαν οι Ευβοείς στις αρχές του 8ου αιώνα π.Χ., με το όνομα Πιθηκούσσες.  Αρχαιολογικές ανασκαφές στις  Πιθηκούσσες.

Λίγα χρόνια αργότερα πέρασαν από τις Πιθηκούσσες, Ίσκια,
στην απέναντι ακτή ιδρύοντας την αποικία Κύμη στην περιοχή της Καμπανίας, βορειοδυτικά της Νάπολης. Ήταν η πρώτη ελληνική αποικία στην Ιταλική ενδοχώρα και από τις πρώτες αποικίες που ιδρύθηκαν κατά τον δεύτερο ελληνικό αποικισμό. Ερείπια του ναού του Απόλλωνα στην Κύμη.

    MyPhotoPics