Οι δύο στήλες του Ηρακλή, Άβυλα και Κάλπη, Θέουτα, Αφρική

Η Θέουτα,  Ceuta, είναι μια ισπανική αυτόνομη πόλη στη βόρεια ακτή της Αφρικής. Συνορεύει με το  Μαρόκο και βρίσκεται  κατά μήκος των ορίων μεταξύ της Μεσογείου Θάλασσας και του Ατλαντικού Ωκεανού. Είναι ένα από τα πολλά ισπανικά εδάφη στην Αφρική και, μαζί με τη Μελίγια και τα Κανάρια Νησιά, το μόνο που κατοικείται μόνιμα από άμαχο πληθυσμό. 

Ήταν ένας κανονικός δήμος που ανήκε στην επαρχία του Κάντιθ πριν από την ψήφιση του Καταστατικού της Αυτονομίας του τον Μάρτιο του 1995 που έγινε αυτόνομη πόλη.  Τα τείχη της Θέουτα χτίστηκαν σε διαφορετικές περιόδους. Το παλαιότερο τμήμα στα τέλη του 10ου αιώνα και το πιο σύγχρονο μέρος τον 18ο αιώνα.

Ο πληθυσμός της αποτελείται κυρίως από χριστιανούς και μουσουλμάνους. Υπάρχει επίσης μια μικρή μειοψηφία Σεφαραδιτών Εβραίων και Σίντι Ινδουιστών, οι τελευταίοι από τους οποίους κατάγονται από το σημερινό Πακιστάν. Τα ισπανικά είναι η μόνη επίσημη γλώσσα αλλά και η Αραβική διάλεκτος Darija είναι επίσης αρκετά εμφανής.

Κάποια από τα αξιοθέατά της:

Ο καθεδρικός ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου. Μια
Ρωμαιοκαθολική εκκλησία που κατασκευάστηκε τον 15ο αιώνα στην θέση ενός τζαμιού, κληρονομιά από την εποχή της αραβικής κυριαρχίας. Περιέχει έργα τέχνης που χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα μέχρι σήμερα.


Tο Στρατιωτικό Μουσείο της Λεγεώνας.
Iδρύθηκε το 1940 για να τιμήσει την Ισπανική Λεγεώνα. Η Λεγεώνα και το μουσείο της μετακόμισαν στη Θέουτα το 1956 όταν το Μαρόκο κέρδισε την ανεξαρτησία του από την Ισπανία. 

Το μουσείο Ραβέλιν. Είναι ένα κτήριο νεοκλασικού στιλ, πρώην στρατιωτικό περίπτερο του Στρατώνα Revellín που χτίστηκε το 1900 από το Σώμα Στρατιωτικών Μηχανικών και ανακαινίστηκε το 1989. Προς το παρόν παρουσιάζει προσωρινές εκθέσεις, κυρίως ζωγραφικής και φωτογραφίας. 



Ο Ναός του Αγίου Φραγκίσκου. Βρίσκεται στο Calle Camoens, στη χερσόνησο La Almina και είναι μια τοποθεσία πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Χτίστηκε μεταξύ 1712 και 1723.

Το Dragon's House. Πρόκειται για ένα ιστορικό κτίριο με τρεις
ορόφους, έργο της αρχιτέκτονας από τη Βαλένθια Cortina Pérez, που χτίστηκε από τους αδελφούς Ricardo και Francisco Cerni González. Στην πρόσοψη μπορείτε να δείτε έναν αναγραμματισμό με τα αρχικά του. Ήταν η έδρα του African Casino.

Το Παλάτι της Συνέλευσης, Δημαρχείο. Eίναι ένα κτήριο κλασικιστικού στιλ. Η πρώτη πέτρα τοποθετήθηκε στις 5 Αυγούστου 1914, χτίστηκε μεταξύ 1914 και 1926 σύμφωνα με ένα έργο του δημοτικού αρχιτέκτονα του Cádiz José Romero Barrero και εγκαινιάστηκε στις 6 Οκτωβρίου 1927 από τον Alfonso XIII και τη Victoria Eugenia de Battenberg.


Ο Πύργος Aranguren.
Πέτρινο παρατηρητήριο του 19ου αιώνα, 1865, χωρητικότητας 40 ανδρών. Είναι κυκλικός, διώροφος με εσωτερική σπειροειδή σκάλα. Έχει ξερή κυκλική τάφρο  και πολεμίστρες.  Αποτελεί ένα από τα Νεομεσαιωνικά σύνορα - οχυρά.
Τα αραβικά λουτρά. Χρονολογούνται κατά  τους αιώνες 11ο και 12ο μ.Χ. Αποτελούνται από τέσσερα δωμάτια, παράλληλα δύο προς δύο, τα οποία μαζί έχουν ουσιαστικά ορθογώνιο σχήμα, με τις μεγαλύτερες πλευρές τους προσανατολισμένες σε κατεύθυνση βορρά-νότου. Πιστεύεται ότι οι καμπύλες στέγες ήταν κάποτε μαρμάρινες. 
Ο φάρος Punta Almina. Βρίσκεται 148 μέτρα πάνω από την
επιφάνεια της θάλασσας, στην κορυφή του Cerro de los Mosqueros, στην Punta Almina. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1851, υπό τη διεύθυνση του μηχανικού, Juan Martínez de la Villa και ξεκίνησε να λειτουργεί για πρώτη φορά την 1η Δεκεμβρίου 1855.
Τα βασιλικά τείχη της Θέουτα, οι οχυρώσεις της Θέουτα. Χρονολογούνται στο 962 στο παλαιότερο τμήμα του και τα πιο σύγχρονα μέρη στον 18ο αιώνα. Παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άθικτα, με εξαίρεση ορισμένα έργα, και αναφέρονται ως ισπανικό ακίνητο πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Άβυλα και Κάλπη"!
Τα δύο τεράστια μπρούτζινα αγάλματα του Ηρακλή. 


Είναι έργα του καλλιτέχνη από τη Θέουτα, Ginés Serrán Pagán, έχουν ύψος 7 μέτρα και βάρος 4 τόνους το καθένα. Είναι τα μεγαλύτερα χάλκινα γλυπτά της κλασικής μυθολογίας στον κόσμο. 
Το ένα βρίσκεται στις εκβολές του λιμανιού της Θέουτα, στην αποβάθρα "La Puntilla".  Ονομάζεται "Οι δύο στήλες του Ηρακλή, Άβυλα και Κάλπη" και σε αυτό φαίνεται ο Ηρακλής να χωρίζει τις δύο ηπείρους με τα χέρια του, το Άβυλα, Abyla, είναι το μυθολογικό όνομα της Θέουτα και το Κάλπη, Calpe, είναι αυτό του Γιβραλτάρ.
Το άλλο βρίσκεται στην Plaza de la Constitución, στον
διάδρομο που βρίσκεται πάνω από την παλιά τάφρο της La Almina, όπου ο Ηρακλής αγκαλιάζει τις στήλες για να ενώσει αυτό που ο ίδιος είχε χωρίσει, συμβολίζοντας έτσι την ένωση μεταξύ των χωρών του κόσμου. Γι' αυτό ονομάζεται
"Ο Ηρακλής ενώνει τις δύο στήλες, η ένωση του κόσμου". 
Τα γλυπτά κατασκευάστηκαν σε εργαστήριο στην Κίνα και  μεταφέρθηκαν στη Θέουτα με πλοίο, ένα ταξίδι 30 ημερών.
      MyPhotopics