Λεωνίδιο, Πελοπόνησσος, Ελλάς

Το Λεωνίδιο (Τσακωνικά: Αγιελήδι) είναι κωμόπολη του νομού Αρκαδίας και πρωτεύουσα του Δήμου Νότιας Κυνουρίας, Πελοπόνησσος, Ελλάς. Είναι χτισμένο στις ακτές του Μυρτώου πελάγους κάτω από το όρος Πάρνωνας, στην εύφορη κοιλάδα του ποταμού Δαφνώνα. Απέχει 93 χλμ. από την Τρίπολη και 210 χλμ. από την Αθήνα. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 3.826 κατοίκους.  

Πήρε το όνομά του από το εκκλησάκι του Αγίου Λεωνίδα, που
αναφέρεται σε χρυσόβουλο του Ανδρονίκου Παλαιολόγου το 1293. Χαρακτηριστικό γνώρισμα του Λεωνιδίου είναι ο επιβλητικός κόκκινος βράχος που ορθώνεται πάνω από τον οικισμό. Είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός. Ο πληθυσμός του είναι Τσακώνικης καταγωγής και ανήκει στους οικισμούς που ομιλείται ακόμα και σήμερα η Τσακωνική διάλεκτος. Οι Τσάκωνες είναι απόγονοι δωρικόφωνων Λακώνων.

Το Λεωνίδιο και η περιοχή του χαρακτηρίζονται από γραφική τοπική αρχιτεκτονική, μοναδική στην Αρκαδία. Τυπικά δείγματά της είναι η αγορά στο κέντρο της πόλης, με τον κεντρικό της δρόμο και πολλά όμορφα αρχοντικά διεσπαρμένα στην πόλη μερικά εκ των οποίων έχουν τη μορφή πύργου. 


Ανάμεσά τους, ξεχωριστή θέση κατέχει ο Πύργος Τσικαλιώτη που έχει κατασκευαστεί το 1808 και σήμερα στεγάζει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, όπου φιλοξενεί κατά καιρούς καλλιτεχνικές εκθέσεις και εκδηλώσεις.  



Το Αρχοντικό Πολυτίμου, του 1816, που ανήκει στα διατηρητέα μνημεία, με εξώπορτες εφοδιασμένες με τουφεκίστρες. 



Το Αρχοντικό Κατσικογιάννη, του 1807,
που βρίσκεται στην βόρεια άκρη του οικισμού.



Ο πύργος Χατζηρούδη, του 1750, τριώροφος με μικρά παράθυρα και πολεμίστρες. Ανήκει σε ιδιώτη και έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο. 

Το Αρχοντικό Χιώτη, του 1864. Οι σημερινοί ιδιοκτήτες το μετέτρεψαν σε ένα 4άστερο ξενοδοχείο boutique με στόχο ο επισκέπτης   να μεταφέρεται πολλά χρόνια πίσω όμως  με όλες τις ανέσεις της σημερινής εποχής.

Το δημοτικό σχολείο. Η Ιστορία του σχολείου ξεκινάει στις 4 Οκτωβρίου του 1905 και με την βοήθεια του μεγάλου Εθνικού Ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού οι εργασίες ξεκινούν αμέσως και τελειώνουν το 1908. Ανακαινίσθηκε μετά από ένα αιώνα λειτουργίας με την επίβλεψη του ΟΣΚ ώστε να διατηρήσει αναλλοίωτη την αρχιτεκτονική του αίγλη.

Υπάρχουν αρκετές εκκλησίες, όπως η μητρόπολη (της
Παναγίας), η Αγία Αικατερίνη, η Αγία Κυριακή, οι Άγιοι Ταξιάρχες, ο άγιος Ιωάννης, ο άγιος Βασίλειος, ο άγιος Χαράλαμπος και η Παναγία Χατζαλιού. Πάνω σε κατάφυτο λόφο νότια της πόλης είναι το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία το οποίο γιορτάζει με πανηγύρι το καλοκαίρι. 


Σε ύψωμα που δεσπόζει της πόλης σώζονται τρεις χαρακτηριστικοί παλιοί ανεμόμυλοι. Ο πρώτος -από επάνω- και ο μεσαίος (και στους δύο έχει καταρρεύσει η οροφή) έχουν ανεγερθεί κατά το 18ο αιώνα, ενώ ο τρίτος στα 1836.

Ο 2ος και ο 3ος λειτουργούσαν στα 1900 - απεικονίζονται σε τοιχογραφία του έτους εκείνου, ευρισκόμενη στο σπίτι του Χρυσ. Αυγουστιανού, στην οποία ο 1ος παρουσιάζεται ερειπωμένος, ενώ τον 3ο μύλο οι γεροντότεροι τον θυμούνται να λειτουργεί ως τα 1930.

Φάμπρικα Πολιτισμού Λεωνιδίου. Μουσείο πολιτιστικής κληρονομιάς στο Λεωνίδιο. Το κτίριο της "Φάμπρικας" είναι ένα προβιομηχανικό κτίριο, συνυφασμένο άρρηκτα με την οικονομική και κοινωνική ζωή της περιοχής του Λεωνιδίου στη διάρκεια του 19ου και του 20ου αιώνα. 

Το εργοστάσιο ιδρύθηκε το 1924 από τον Απόστολο Κωστάκη και άρχισε να λειτουργεί το 1925, όταν ελάχιστες πόλεις στην Ελλάδα είχαν ηλεκτρικό ρεύμα. Πέρα από εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής, λειτούργησε επίσης ως αλευρόμυλος και ελαιοτριβείο, που κινούνταν με ηλεκτρική ενέργεια.

Κάθε καλοκαίρι γίνεται μια παραδοσιακή γιορτή, η γιορτή της τσακώνικης μελιτζάνας. Οι εκδηλώσεις που γίνονται στο επίνειο του Λεωνιδίου, την Πλάκα, περιλαμβάνουν χορούς από τοπικά χορευτικά συγκροτήματα, καθώς και το διαγωνισμό της μελιτζάνας, δηλαδή τη βράβευση του καλύτερου πιάτου μελιτζάνας από ειδικούς chefs από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το Πάσχα επίσης γιορτάζεται με παραδοσιακό τρόπο. Οι κάτοικοι κατασκευάζουν τα λεγόμενα αερόστατα και τα πετούν το βράδυ της Ανάστασης καθώς και την ημέρα της Ανάστασης στην πλατεία της κωμόπολης προσφέροντας ένα ξεχωριστό θέαμα στους επισκέπτες.




Τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί και σε σημαντικό αναρριχητικό προορισμό της Ελλάδας.

    MyPhotoPics