Λίμνη Σκαντάρ, η μεγαλύτερη λίμνη των Βαλκανίων

Η λίμνη Σκαντάρ είναι η μεγαλύτερη λίμνη των Βαλκανίων, στα σύνορα του Μαυροβουνίου και της Αλβανίας. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της χερσονήσου, σε μικρή απόσταση από την ανατολική ακτή της Αδριατικής Θάλασσας, με το μεγαλύτερο τμήμα της να ανήκει στο Μαυροβούνιο. Την ονομασία της πήρε από την πόλη Σκαντάρ που βρίσκεται στη νοτιοανατολική ακτή της, ενώ η παλαιότερη ήταν Σκούταρι. Είναι μια καρστική λίμνη.

Υπάρχει ένας θρύλος που λέει ότι η λίμνη δημιουργήθηκε από τα δάκρυα μιας νεράϊδας. Αυτό μπορεί να είναι φανταστικό, αλλά μετά από μια ματιά στην μαγική λίμνη Skadar, μπορεί οποιοσδήποτε να ... πιστέψει και στα παραμύθια.

Το υψόμετρο της επιφανείας της λίμνης είναι 6 μέτρα ενώ το μέσο βάθος της είναι 44 μέτρα. Έχει μήκος48 χλμ., μέγιστο πλάτος 14 χλμ., έκταση 370 – 530 τετρ. χλμ. και μέγιστο βάθος 44 μέτρα. Τροφοδοτείται με επιφανειακά ύδατα από τον ποταμό Μόρατσα του Μαυροβουνίου και οι εκροές της λίμνης καταλήγουν στον ποταμό Μπογιάνα που αποτελεί το φυσικό διεθνές σύνορο των δύο βαλκανικών κρατών. 

Υπάρχουν επίσης υπόγειες πηγές νερού στον πυθμένα της
λίμνης. Στην έκτασή της υπάρχουν αρκετές μικρές νησίδες, όπως η νησίδα Μπέτσκα (σερβικά: Бешка, Beška) στην οποία υπάρχουν δύο εκκλησίες, και η νησίδα Γκρεμόζουρ  στην οποία υπάρχει ένα παλαιό φρούριο που χρησιμοποιήθηκε παροδικά ως φυλακή.

Η μαυροβουνιακή πλευρά της λίμνης, έχει χαρακτηριστεί με ενέργειες της τότε Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας ως "εθνικό πάρκο" το 1983. Το αλβανικό τμήμα έχει χαρακτηριστεί ως Διαχειριζόμενο Φυσικό Καταφύγιο και το 1996, από την Σύμβαση Ramsar για τους Υγροτόπους, συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο Ramsar των υγροτόπων διεθνούς σημασίας. 

Aποτελεί σημαντικό υγροβιότοπο αγρίων πτηνών της Ευρώπης, με 270 περίπου είδη πτηνών μεταξύ των οποίων και αργυροπελεκάνοι. Αποτελεί δημοφιλή τόπο παρατήρησης πτηνών. Στις όχθες της φωλιάζουν γλάροι και ερωδιοί. Τα ύδατά της θεωρούνται πλούσια σε ιχθυοπαραγωγή, ιδιαίτερα καβουριών, σίρκων και χελιών, ενώ φιλοξενούνται 34 είδη ψαριών, από τα οποία 7 είναι ενδημικά.

    Πέταλο στροφή στην βορειοδυτική πλευρά της λίμνης!

   Στην πόλη Σκαντάρ 
    MyPhotoPics