Ρύμνιο, Κοζάνη, Ελλάς

Το Ρύμνιο είναι ημιορεινό χωριό της Κοζάνης, Ελλάς, σε υψόμετρο 330 μέτρα. Είναι κτισμένο στις νοτιοδυτικες όχθες της τεχνητής λίμνης Πολυφύτου και στα όρια με το Νόμο Γρεβενών. Απέχει 28 χλμ. από την Κοζάνη και 15,5 από τα Σέρβια. 


Στα δυτικά του χωριού  βρίσκεται η γέφυρα Ρυμνίου που είναι
η δεύτερη σε μήκος με 615 μέτρα, μετά την Υψηλή Γέφυρα Σερβίων - Νεράιδας, που έχει μήκος 1.372 μέτρα.


Στην περιοχή νότια της γέφυρας και στις όχθες της τεχνητής λίμνης υπάρχει δάσος από πλατάνια και αναπτύσσεται εξαιρετικός υγροβιότοπος που επεκτείνεται μέχρι το φράγμα Ιλαρίωνα.

Το Φράγμα Ιλαρίωνα βρίσκεται  νοτιοδυτικά σε απόσταση 8,5 χλμ. από το Ρύμνιο και ο  Υδροηλεκτρικός Σταθμός της ΔΕΗ. Αξιοποιεί ενεργειακά την οικολογική παροχή του φράγματος Ιλαρίωνα, του ποταμού Αλιάκμονα. Περιλαμβάνει μία μονάδα Francis οριζοντίου άξονα (4,2 ΜW). Τέθηκε σε λειτουργία το 2014 και έχει μέση ετήσια παραγωγή ενέργειας 22 GWh.

Το χωριό αναφέρεται επίσημα το 1918 μετά την απελευθέρωση, να προσαρτάται στην τότε κοινότητα Σερβίων. Το 1920 προσαρτάται στην τότε κοινότητα Γουλών και το 1931 ορίζεται έδρα της ομώνυμης κοινότητας. Σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης αποτελεί την τοπική κοινότητα Ρυμνίου που ανήκει στην δημοτική ενότητα Αιανής του δήμου Κοζάνης και σύμφωνα με την απογραφή 2011 ο πληθυσμός της είναι 161 κάτοικοι.

Αξιοθέατο θεωρείται η μεταβυζαντινή εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, η οποία έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Πρόκειται για μονόχωρο μεταβυζαντινό ναό με τοιχογραφίες των μέσων του 16ου αιώνα. 
    MyPhotoPics