Ο Πύργος του Ρολογιού, Μάντοβα, Ιταλία

Ο Πύργος του Ρολογιού στη Μάντοβα, Ιταλία, είναι μια αναγεννησιακή κατασκευή του 15ου αιώνα που βρίσκεται στην Piazza delle Erbe. Υψώνεται μεταξύ του Palazzo della Ragione και της Ροτόντας του San Lorenzo. Ο πύργος με την τετράγωνη κάτοψη, ανεγέρθηκε μεταξύ 1472 και 1473 από τον αρχιτέκτονα Luca Fancelli, έναν Φλωρεντινό αρχιτέκτονα στην υπηρεσία του μαρκήσιου της Μάντοβα Λουδοβίκου Γ΄ Γκονζάγκα. 

Εκεί προϋπήρχαν τα θεμέλια ενός κτηρίου που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα. Η πόρτα στο ισόγειο οδηγεί στο Palazzo della Ragione. Στα τέλη του 1473 τοποθετήθηκε το αστρονομικό ρολόι στον πύργο, έργο του μαθηματικού, μηχανικού  και αστρολόγου της Μάντοβα Bartolomeo Manfredi, γνωστού και ως Bartolomeo dell'Orologio.

Το καντράν υποδεικνύει τις ώρες που σημειώνονται με ρωμαϊκούς αριθμούς και δείχνει και άλλες ενδείξεις όπως τα ζώδια, τις πλανητικές ώρες, τις ημέρες της Σελήνης, την θέση των αστεριών, χρήσιμη για να γνωρίζουμε εάν κάποια στιγμή της ημέρας βρίσκεται υπό την επιρροή ευνοϊκών πλανητών.

Μέσα στον Πύργο υπάρχει μια έκθεση - μουσείο των  αντικειμένων και των εργαλείων που αντικαταστάθηκαν με την πάροδο του χρόνου. Έτσι θα μπορείτε να θαυμάσετε το στέμμα του δέκατου πέμπτου αιώνα, τα ζώδια σε ανάγλυφο χαλκό, το εκκρεμές του σιντριβανιού και επίσης τις δύο κατασκευές του δέκατου ένατου αιώνα από ξύλο και λαμαρίνα που περιστρέφονται πίσω από τα οκταγωνικά παράθυρα. 

    MyPhotoPics