Σιδερώνα, το νησί των βρυκολάκων, Πελοπόννησος, Ελλάς

Στις ανατολικές ακτές της Κορινθίας, Πελοπόννησος, Ελλάς, βρίσκεται το μικρό νησάκι Σιδερώνα, με το τριγωνικό σχήμα, που το 1846 συνδέθηκε με μια βαριά κατάρα, προκαλώντας τον τρόμο και τον πανικό των κατοίκων της περιοχής. Λέγεται πως εμφανίστηκαν βρυκόλακες! Αναστατώθηκαν οι Αρχές και ειδοποιήθηκε η Ιερά Σύνοδος. Στα γενικά αρχεία του κράτους υπάρχει αναφορά του αρχιμανδρίτη Ζαχαρία Μαθά προς την Ιερά Σύνοδο με ημερομηνία 18 Ιανουαρίου 1848. 

Όλα ξεκίνησαν όταν τρεις άντρες από το Σοφικό της Κορινθίας πήγαν στο Κόρφο. Εκεί
μέθυσαν και στη συνέχεια μπήκαν σε μία βάρκα. Ωστόσο μία ξαφνική καταιγίδα, αλλά και η κατάσταση μέθης στην οποία βρισκόντουσαν τους οδήγησαν στο μοιραίο. Πνίγηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και τα σώματά τους ξεβράστηκαν στην ακτή. 

Οι συγγενείς τους μετέφεραν τα πτώματα στο χωριό προκειμένου να τα θάψουν, ωστόσο ξεσηκώθηκαν οι υπόλοιποι κάτοικοι του χωριού και δεν επέτρεψαν να γίνει η ταφή, αφού σύμφωνα με μια παλιά δεισιδαιμονία όσοι πνίγονται στη θάλασσα γίνονται βρυκόλακες όταν θάβονται στη στεριά. 

Οι οικογένειες των νεκρών δεν ήθελαν να πετάξουν τα σώματα
των δικών τους στη θάλασσα και αποφάσισαν να πάνε να τους θάψουν στο νησάκι Σιδερώνα. Όμως, μετά από πέντε μήνες μαθεύτηκε και οι κάτοικοι του χωριού ξεσηκώθηκαν και φώναζαν πως οι πνιγμένοι έγιναν βρυκόλακες και ανέβηκαν στο Σοφικό για να τρομάξουν τους κατοίκους. Οι συγγενείς, έκαναν την εκταφή και τους έθαψαν σε πιο απομακρυσμένη τοποθεσία. 

Μετά από καιρό όμως αποδείχθηκε πως όλα αυτά ήταν ένας μύθος που ξεκίνησε από ένα ψέμα κατοίκου του χωριού. Όπως διαπιστώθηκε το μύθο των βρυκολάκων των έπλασαν συντοπίτες των συγγενών των νεκρών επειδή οι οικογένειες τους είχαν διαφορές.

    MyPhotoPics