Kάστρο Santa Bárbara, Αλικάντε, Ισπανία

Το κάστρο Santa Bárbara, ένα από τα μεγαλύτερα μεσαιωνικά φρούρια της Ισπανίας, είναι μια οχύρωση στο κέντρο του Αλικάντε.  Βρίσκεται στην κορυφή του όρους Benacantil, 166 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και έδινε στην πόλη μεγάλη στρατηγική αξία. Από εκεί, μπορείτε να δείτε σχεδόν ολόκληρο τον κόλπο και την πόλη του Αλικάντε.

Στις πλαγιές του έχουν βρεθεί αρχαιολογικά κατάλοιπα της
Εποχής του Χαλκού, της Ιβηρικής και της Ρωμαϊκής Εποχής αλλά η προέλευσή του χρονολογείται στα τέλη του 9ου αιώνα κατά την μουσουλμανική κυριαρχία, μέχρι το 1248, όταν ο Αλφόνσο ντε Καστίγια, ο μελλοντικός βασιλιάς Αλφόνσο Χ, ανέλαβε το κάστρο και έγινε χριστιανικό φρούριο.

Από τον 18ο αιώνα ο στρατιωτικός ρόλος του κάστρου άρχισε να μειώνεται  και αργότερα χρησιμοποιήθηκε μερικές φορές ως φυλακή. Το κάστρο παρέμεινε εγκαταλελειμμένο μέχρι το 1963 που άνοιξε για το κοινό.


Το φρούριο χωρίζεται σε τρεις περιοχές. Στον ψηλότερο περίβολο,"La Torreta", βρίσκονται ο Πύργος και τα παλαιότερα κατάλοιπα του φρουρίου, τα περισσότερα από τα οποία χρονολογούνται από τον δέκατο τέταρτο αιώνα.


Στον ενδιάμεσο περίβολο εντοπίζονται οι σημαντικότερες εξαρτήσεις που δημιουργήθηκαν τον XVI αιώνα ως εξής: η αίθουσα Φίλιππος Β, το Σώμα Φρουράς, η Αυλή των Όπλων και ο Προμαχώνας της Βασίλισσας.


Και ο κάτω περίβολος που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα
στεγάζει το λεγόμενο γωνιώδες οχύρωμα, απομονωμένος Προμαχώνας, τους φύλακες, την εκκλησία της Santa Barbara και τα μπουντρούμια.


Μέσα στο κάστρο, βρίσκεται και το Μουσείο της πόλης
Αλικάντε, ένα φανταστικό ταξίδι στην ιστορία της πόλης μέσα από τα 10 δωμάτια που περιέχουν γεγονότα και σημαντικά θέματα για την ιστορία του.

   H αίθουσα Φίλιππος Β

   Φύλακας

   Απομονωμένος Προμαχώνας

    MyPhotoPics