οποία περιβάλλεται από τείχος 15ου αιώνα και
είναι πλήρως οικοδομημένη με μικρά δρομάκια και τριώροφα-τετραώροφα κτίρια, με τυπική αρχιτεκτονική μεσαιωνικών πόλεων. Δεν είναι προσβάσιμη με αυτοκίνητο. Το σύγχρονο Ζάνταρ εκτείνεται αρκετά και στις δύο πλευρές της παραλίας και το 2011 είχε πληθυσμό 75.082 κατοίκων.
Είναι μια τουριστική πόλη και κάποια από τα αξιοθέατά της είναι:
Ο καθεδρικός ναός της Αγίας Αναστασίας σε ρυθμό τρίκλιτης βασιλικής με δύο τεράστια κυκλικά βιτρό. Κατασκευάστηκε αρχικά τον 9ο αιώνα από τους Βυζαντινούς και αργότερα ξαναχτίστηκε τον 12ο και 13ο αιώνα σε ρωμανικό στιλ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόσοψη του ναού με τις τρεις εισόδους και τις πολυάριθμες τυφλές καμάρες καθώς και το καμπαναριό που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα.Ο οκτάγωνος πυργωτός ναός του Αγίου Δονάτου, 9ος αιώνας, βυζαντινής αρχιτεκτονικής, με το εντυπωσιακό καμπαναριό του, γνωστός για την μοναδική κυκλική του μορφή που πλαισιώνεται από τρεις κυκλικές αψίδες.
Η Εκκλησία του Αγίου Χρυσογόνου, ρωμαϊκή εκκλησία μέρος ενός μοναστηριού που καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, κατασκευάστηκε στο χώρο μιας παλιάς ρωμαϊκής αγοράς στα τέλη του 12ου αιώνα.
Η Πλατεία πέντε πηγάδια, Five Wells. Οφείλει το όνομά της στα πέντε πηγάδια που βρίσκονται στη σειρά στο κέντρο της, τα οποία τροφοδοτούσαν με νερό την πόλη μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα.
Το πανεπιστήμιο με τη σημερινή του μορφή ιδρύθηκε το 2002,
αλλά μπορεί να ανιχνεύσει την καταγωγή του το 1396, καθιστώντας το έτσι το παλαιότερο τριτοβάθμιο ίδρυμα στην Κροατία και ένα από τα παλαιότερα στην Ευρώπη. Το πρώτο πανεπιστήμιο του Ζαντάρ ιδρύθηκε το 1396, ως μέρος μοναστηριού Βενεδικτίνων μοναχών.
Το άγαλμα του Spiridion Brusina. Ο Σπυρίδων Μπρουσίνα ήταν Κροάτης μαλακολόγος. Κατά τη διάρκεια της επιστημονικής του σταδιοδρομίας, ασχολήθηκε με τη συστηματική μελέτη ζώντων και εξαφανισμένων μαλακίων, πτηνών και θηλαστικών. Μαζί με τον Oton Kučera και τον Gjuro Pilar, ίδρυσε την Κροατική Εταιρεία Φυσικών Επιστημών στο Ζάγκρεμπ στα τέλη του 1885.Το Θαλάσσιο όργανο.
Κατασκευάστηκε το 2005 από τον αρχιτέκτονα Nikola Bašić. Βρίσκεται στην προκυμαία, στην άκρη της χερσονήσου της παλιάς πόλης. Παράγονται διάφοροι ήχοι από τρύπες που υπάρχουν στο μαρμάρινο δάπεδο, οι οποίες συνδέονται με 35 σωληνώσεις οργάνων, κάτω από τα κύματα. Κατά την κίνηση των νερών, με την παλίρροια και την άμπωτη, ενεργοποιείται, δημιουργώντας εντυπωσιακούς ήχους. Είναι γνωστό και ως "morske orgulje".
Το Μνημείο για τον ήλιο. Το μνημείο για τον ήλιο ή ο χαιρετισμός στον ήλιο αποτελείται από τριακόσιες πολυεπίπεδες γυάλινες πλάκες, σχηματίζοντας κύκλο διαμέτρου 22 μέτρων, με φωτοβολταϊκά ηλιακά στοιχεία από κάτω, τα οποία απορροφούν την ηλιακή ενέργεια την ημέρα και έπειτα την απελευθερώνουν σε μια ζωντανή γραφική απεικόνιση καθώς αρχίζει να σκοτεινιάζει.Το Πάρκο Perivoj Kraljice Zelene Madijevke ή CityPark. Ο κήπος της βασίλισσας Jelena ήταν το πρώτο δημόσιο πάρκο της πόλης, που άνοιξε σε μια εποχή που το Ζαντάρ ήταν ακόμα πόλη - φρούριο. Δημιουργήθηκε το 1829 από τον τότε στρατιωτικό διοικητή της πόλης και παθιασμένο βοτανολόγο, βαρόνο Franz Ludwig von Welden.
Η Πλατεία λαού, Narodni trg, η οποία αποτελεί και την "ψυχή" της πόλης. Εκεί βρίσκεται το ρολόι και το κτίριο Gradska loža, με τα τεράστια πλαϊνά παράθυρα, που χρονολογείται από το 1300, το οποίο σήμερα είναι Μουσείο Τέχνης.
Πύλες της Ζαντάρ:
Η "Πύλη της Γης", "Land Gate", στο μικρό λιμανάκι της Fosa είναι η είσοδος προς την Παλαιά Πόλη Ζανταρ. Η εντυπωσιακή Πύλη, από την πλευρά του λιμανιού, διακοσμείται με το ανάγλυφο "Λιοντάρι του Αγίου Μάρκου", το οικόσημο της Δημοκρατίας της Βενετίας. Η θριαμβευτική αψίδα κτίστηκε το 1543 από τον ενετό αρχιτέκτονα, Michele Sanmicheli.H "Πύλη της Θάλασσας", "See Gate" ή "Πύλη του Αγίου Χρυσόγονου" , πήρε το όνομά της από την εκκλησία του Αγίου Χρυσόγονου. Κτίστηκε το 1573 για να σηματοδοτήσει τη νίκη της "Ναυμαχίας του Lepanto", που είχε γίνει δύο χρόνια πριν. Τα ενετικά οχυρωματικά έργα της πόλης έχουν χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 2017.
της παραλίας. Είναι κτισμένο άναρχα με ψηλά κτίρια. Το 2011 είχε πληθυσμό 75.082 κατοίκων.