Casa Comalat, Βαρκελώνη, Ισπανία

Το Casa Comalat που βρίσκεται στο κέντρο της Βαρκελώνης, Ισπανία, είναι ένα Αρ νουβό κτίριο διαμερισμάτων του 1911, σχεδιάστηκε από τον  Καταλανό αρχιτέκτονα Salvador Valeri i Pupurull (1873-1954), που δούλεψε στο ύφος του Modernisme. Ο χώρος ανήκε στον Joan Comalat Aleñà, έναν βιομήχανο κλωστοϋφαντουργίας, ο οποίος ήταν αυτός που παρήγγειλε το εν λόγω έργο στον Salvador Valeri, εξ ου και το όνομα Casa Comalat. 
Στο εσωτερικό του είναι διακοσμημένο με κεραμικά
εφυαλωμένης κεραμικής, έχει ανάγλυφες οροφές, όπως και υπέροχα πολύχρωμα βιτρό κατασκευασμένα από τον Rigalt I Granell ο οποίος είχε ένα από τα σημαντικότερα εργαστήρια γυαλιού εκείνης της εποχής. 


Εμπνευσμένος από φυτικά, ζωικά, εικονιστικά, οργανικά και γεωμετρικά μοτίβα κατασκεύασε ένα από τα πιο όμορφα μοντερνιστικά κτίρια στη Βαρκελώνη. 

Το Casa Comalat ανήκει στην πρώτη περίοδο του αρχιτέκτονα Salvador Valeri, στην οποία είχε ένα πολύ προσωπικό όραμα για τον μοντερνισμό, αλλά με ξεκάθαρη έμπνευση από τα έργα του αρχιτέκτονα Antoni Gaudí. 

Χαρακτηρίζεται από τις δύο προσόψεις του, την κύρια στην  Diagonal και την πίσω στην οδό Córcega. Η κύρια πρόσοψη  είναι χτισμένη με πέτρα και έχει πολλά διακοσμητικά στοιχεία, στα οποία ξεχωρίζει ένα πιο επίσημο και συμμετρικό στυλ. Στέφεται από υαλωμένες κεραμικές κλίμακες, δίνοντας στο κτίριο ένα επίσημο και μεγαλοπρεπές ύφος. 

Στο κάτω μέρος υπάρχει μια μεγάλη ξύλινη πόρτα με
σφυρήλατο σίδερο, με δύο μπαλκόνια στα πλαϊνά με σχήματα που θυμίζουν το στυλ του Γκαουντί, ενώ στο επάνω μέρος υπάρχει διάτρητο άνοιγμα με διακόσμηση με μοτίβα από την φύση και γιρλάντες, που στεφανώνεται από πύργο επενδυμένο με πράσινα κεραμικά.

Η πίσω πρόσοψη,   οδό Córcega,  διαφέρει τελείως, είναι πιο πρωτοποριακή και πιο ελεύθερη, έχει γρανίτη στο  ισόγειο με παραβολικά σχήματα, όπου η επιρροή του αρχιτέκτονα από τα έργα του Γκαουντί είναι σαφής, αφού θυμίζουν το στυλ του Casa Batlló. Είναι μια πολύχρωμη πρόσοψη με ξύλινες στοές κλειστές με παντζούρια.

       MyPhotoPics