Κόρτρικ, Βέλγιο

Το Κόρτρικ, ολλανδικά Kortrijk, είναι πόλη του Βελγίου, βρίσκεται στον ποταμό Leie, κοντά στα σύνορα με την Γαλλία, στην επαρχία της Δυτικής Φλάνδρας. Έχει έκταση 80,02 χμ² και πληθυσμό 76.265 κατοίκους σε απογραφή του 2018. Προέρχεται από μια γαλλο-ρωμαϊκή πόλη, το Cortoriacum, σε ένα σταυροδρόμι κοντά στον ποταμό Leie και δύο ρωμαϊκούς δρόμους. "Kortrijk" ονομάστηκε τον 19ο αιώνα.

Το 1820 υπογράφηκε η Συνθήκη του Kortrijk, η οποία καθόριζε
τα ισχύοντα μέχρι σήμερα σύνορα μεταξύ Γαλλίας και Βελγίου. Κατά τη διάρκεια του 19ου και του 20ου αιώνα, η βιομηχανία λιναριού άκμασε και παραμένει σημαντική στη βελγική κλωστοϋφαντουργία μέχρι σήμερα.

Μεγάλο μέρος της μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής της πόλης παραμένει ανέπαφο και είναι εξαιρετικά καλά διατηρημένο και ανακαινισμένο. Το κέντρο της πόλης είναι μια από τις μεγαλύτερες περιοχές χωρίς αυτοκίνητα στο Βέλγιο.  


Ας ... επισκεφτούμε μερικά από τα ενδιαφέροντα σημεία!  

Η Grote Markt, η κεντρική πλατεία στο ιστορικό κέντρο της
πόλης
δημιουργήθηκε μόλις στα τέλη του 19ου αιώνα με την κατεδάφιση του Oude Lakenhalle (Παλιά Αίθουσα υφασμάτων) γύρω από το Καμπαναριό. Ανακαινίστηκε το 1999 - 2000 σύμφωνα με σχέδιο των Ιταλών αρχιτεκτόνων Bernardo Secchi και Paola Vigano και το μεγαλύτερο μέρος της πλατείας έγινε χωρίς αυτοκίνητα.

Το Δημαρχείο Kortrijk στην πλατεία Grote Markt χρονολογείται από το πρώτο μισό του 16ου αιώνα και ανακαινίστηκε το 1846. Το αρχιτεκτονικό στυλ είναι ένα παράδειγμα του γοτθικού - αναγεννησιακού μεταβατικού στυλ. Οι 14 κόγχες των αγαλμάτων στην πρόσοψη είναι γεμάτες με αγάλματα των Κόμηδων της Φλάνδρας.

Οι μεσαιωνικοί πύργοι Broel, από ψαμμίτη και ασβεστόλιθο στις δύο όχθες του ποταμού Oude Leie, με την γέφυρα ενδιάμεσα που εκτείνεται στον ποταμό. Παρόλο που είναι σχεδόν πανομοιότυποι, χτίστηκαν σε διαφορετικούς χρόνους και είχαν διαφορετικούς ρόλους. Στη νότια πλευρά βρίσκεται ο Speytorre που δημιουργήθηκε το 1385 για τον έλεγχο της κυκλοφορίας στο Leie. Το Inghelburghtorre απέναντι δημιουργήθηκε  το 1415 και ήταν οπλοστάσιο.

Ο Πύργος του Πυροβολικού. Είναι ένα από τα λίγα  μνημεία της μεσαιωνικής γαλλικής εξωτερικής άμυνας, χτίστηκε το 1301-1302 από τον Γάλλο βασιλιά Φίλιππο τον Δίκαιο, ως μέρος του Γαλλο-Φλαμανδικού πολέμου εναντίον του Κόμη της Φλάνδρας.


Το κωδωνοστάσιο που προστέθηκε στην πλατεία της αγοράς στις αρχές του 14ου αιώνα, όταν η πόλη αναδεικνυόταν ως κόμβος για τη φλαμανδική βιομηχανία υφασμάτων. 




Στην κορυφή του βρίσκεται ένα επιχρυσωμένο άγαλμα του Ερμή, θεού των εμπόρων του 1712.

Η πλατεία θεάτρου, Schouwburgplein, είναι ένα από τα πιο γραφικά μέρη στο κέντρο της παλιάς πόλης και πλαισιώνεται από το δημοτικό θέατρο (Stadsschouwburg) και πολλά ιστορικά κτίρια.  Εκεί βρίσκεται ένα κυρτό σιντριβάνι, το De Golf, "το Κύμα", σμιλεμένο από τον καλλιτέχνη Olivier Strebelle.

Η εκκλησία του St-Martin είναι η κύρια εκκλησία και ένα από τα κύρια γοτθικά μνημεία του Kortrijk με ύψος 83 μέτρα. Είναι αφιερωμένη στον Άγιο Μαρτίνο του Τουρ. Η πρώτη γοτθική εκκλησία του Αγίου Μαρτίνου, κάηκε μετά τη μάχη του Rozenbeke. Ο δεύτερος ναός χτίστηκε μεταξύ 1390 και 1466. Το σημερινό καμπαναριό χρονολογείται από τον 19ο αιώνα, μια ανοικοδόμηση μετά από μια πυρκαγιά το 1862.


Ανάμεσα στα έργα τέχνης, διακρίνονται παλιά έργα του Gaspar de Crayer. Το όργανο, που χρονολογείται από το 1888, είναι ένα σημαντικό έργο του Pierre Schyven. 

Το Onze-Lieve-Vrouwekerk, Ναός της Παναγίας, βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Ιδρύθηκε το 1199-1211 από τον Boudewijn IX, κόμη της Φλάνδρας, ως συλλογική εκκλησία εντός του περιβόλου του κάστρου του. Αποτελεί διατηρητέο ​​μνημείο από το 1937.

Το μουσείο Kortrijk 1302, σε ταξιδεύει στο παρελθόν και είναι ο
οδηγός σε επτά αιώνες ιστορίας της Φλάνδρας. Παρακολουθείτε μια εκπληκτική ταινία με θέμα την διάσημη μάχη των Golden Spurs, που έδωσε στη Φλάνδρα την επίσημη αργία της στις 11 Ιουλίου.

Το Μουσείο Broel, Μουσείο Καλών Τεχνών, με επίκεντρο τις κλασικές και εφαρμοσμένες τέχνες του 18ου - 19ου αιώνα. Είναι ένα ανακαινισμένο νεοκλασικό αρχοντικό του 18ου αιώνα. Η Συνθήκη του Kortrijk υπογράφηκε εδώ το 1820. 

    MyPhotoPics