Μετς, Αθήνα, Ελλάς

Το Μετς είναι ανατολική συνοικία της Αθήνας, Ελλάς, που βρίσκεται απέναντι και νοτιοανατολικά από το Ζάππειο επί του λόφου Λογγίνου, που αποτελεί νότια συνέχεια του λόφου Αρδηττού. To όνομα Μετς το πήρε από την ομώνυμη μπιραρία που διατηρούσε εκεί ο Βαυαρός Ιωάννης Φιξ, εξ αιτίας της νίκης των πρωσικών στρατευμάτων επί των γαλλικών, στη μάχη της πόλης Μετς (1870). Παλαιότερα ονομαζόταν "παντρεμενάδικα".  

Παλαιότερα υπήρχαν ωραίες επαύλεις που κάποιες, ευτυχώς,
διατηρούνται ακόμη στο βόρειο τμήμα. Επί του λόφου Λογγίνου έχει διαμορφωθεί σήμερα ένα πάρκο αναψυχής. Ενορία της συνοικίας αυτής είναι ο Ιερός Ναός της Αγίας Φωτεινής παρά τον Ιλισσό ποταμό, στη γέφυρα της Καλλιρρόης.



Πολλά παλιά κτίρια που αναπαλαιώνονται και κατοικούνται κυρίως από ανθρώπους των γραμμάτων και της τέχνης, 


το άλσος, τα εστιατόρια και τα καφέ, έχουν δημιουργήσει μια από τις πιο όμορφες συνοικίες της πόλης που διατηρεί ακόμα το χαρακτήρα της παλιάς Αθηναϊκής γειτονιάς.

Πρόκειται για την περιοχή που ορίζεται από το λόφο του Αρδηττού και το κομμάτι της κοίτης του Ιλισσού που έχει διασωθεί μέχρι σήμερα - εκεί όπου βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Φωτεινής. Στις 25/8/1993 δημοσιεύτηκε το προεδρικό διάταγμα 1150Δ/93 το όποιο εισήγαγε αυστηρούς περιορισμούς στη λειτουργία καταστημάτων και χώρων διασκέδασης στη περιοχή, απαγορεύοντας επίσης τη χρήση καταστημάτων επί της λεωφόρου Αρδηττού.

    MyPhotoPics