Γάλανθος ο χιονώδης

H λατινική ονομασία του είναι Galanthus Nivalis, Γάλανθος ο χιονώδης. Ανήκει στην οικογένεια των αμαρυλλίδων. Φυτρώνει σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα το συναντούμε, όχι συχνά, στα Ιωάννινα, Αρκαδία, Υμηττό, Τήνο, Νάξο, Κέρκυρα, στο όρος Κάκαβος της Χαλκιδικής καθώς και στο όρος Πάικο,  Κεντρική Μακεδονία. Είναι γνωστό και με το κοινό όνομα Καμπανούλες ή με το αρχαίο "Μώλυ".

Είναι βολβώδες πολυετές φυτό, ποώδες το ύψος του οποίου φτάνει τα 15 με 20 εκατοστά. Φύλλα γραμμωτά, σπαθοειδή, πράσινα κυανωπά που φυτρώνουν από την βάση. Άνθη μονήρη λευκά, κρεμασμένα σαν καμπάνες, που στο εσωτερικό τους τμήμα έχουν πράσινες κηλίδες. Τα άνθη είναι ερμαφρόδιτα και επικονιάζονται από τις μέλισσες. Είναι το πλέον γνωστό από τα 20 είδη του γένους του.

Κατά την μυθολογία, (στο βιβλίο 10 του Ομήρου, Οδύσσεια), ήταν το μυθικό φυτό με τις μαγικές ιδιότητες, το οποίο ο Ερμής έδωσε στον Οδυσσέα για να τον προστατέψει από τα μάγια της Κίρκης. Ο Όμηρος περιγράφει επίσης το Μώλυ λέγοντας: "Η ρίζα ήταν μαύρη, ενώ το λουλούδι ήταν τόσο άσπρο όσο το γάλα". 

Είναι ένα απ’ τα πιο σπάνια και πιο όμορφα λουλούδια που σηματοδοτούν με την ανθοφορία τους τον ερχομό της Άνοιξης. Άλλα λουλούδια έχουν για εχθρούς τους την παγωνιά και τις χαμηλές θερμοκρασίες και δεν αντέχουν, ο Γάλανθος όμως, ακόμη και σε χιονισμένα δάση, προβάλλει σαν ένα μικρό θαύμα με τα πανέμορφα άνθη του.  


Ανάλογα με το σημείο στην Εύκρατη ζώνη που βρίσκεται το φυτό, ανθίζει πρώιμα την άνοιξη ή στα μέσα του χειμώνα, Φεβρουάριο και Μάρτιο. Οι σπόροι του ωριμάζουν Μάιο και Ιούνιο.

    MyPhotoPics