Ο λόγος είναι ότι ολόκληρο το νησί καλύπτεται από ένα αρχαίο δίκτυο χαμηλών πέτρινων τοίχων, συνολικού μήκους περίπου 24 χιλιομέτρων, σχηματίζοντας ένα είδος πλέγματος που το κάνει να μοιάζει με ανθρώπινο δακτυλικό αποτύπωμα από ψηλά.
Οι τοίχοι είναι κατασκευασμένοι χωρίς κανένα είδος κονιάματος ή τσιμέντου, απλά στοιβάζουν και τοποθετούν τις πέτρες τη μία πάνω στην άλλη, η λεγόμενη ξερολιθιά. Κατασκευάστηκαν για να χωρίζουν τα χωράφια, τους αμπελώνες και τους ελαιώνες, καθώς και για να τα προστατεύουν από τον άνεμο.
Κατασκευαστές ήταν οι κάτοικοι του κοντινού νησιού Kaprije, οι
οποίοι εκμεταλλεύονται την περιοχή από τα αρχαία χρόνια και συνεχίζουν μέχρι σήμερα. Στο Kaprije, που σήμερα έχει μόλις 150 κατοίκους και στο οποίο απαγορεύονται τα αυτοκίνητα αλλά και σε άλλα νησιά του αρχιπελάγους υπάρχουν ζώνες που καλύπτονται από τέτοια τείχη, αλλά το Baljenac ξεχωρίζει επειδή παρουσιάζει τη μεγαλύτερη συγκέντρωσή τους.
Τόσο το Baljenac όσο και το Kaprije και άλλα νησιά του αρχιπελάγους χρησίμευσαν ως καταφύγιο για τους χριστιανούς κατά την οθωμανική κατάκτηση τον 16o και τον 17ο αιώνα, επομένως είναι πιθανό ότι τα τείχη να άρχισαν να υψώνονται ήδη εκείνη την εποχή. MyPhotoPics