Αροανία, Καλάβρυτα, Νομός Αχαΐας, Ελλάς

Η Αροανία είναι Κοινότητα του Δήμου Καλαβρύτων στο Νομό Αχαΐας, Ελλάς. Στην απογραφή του 2011 είχε πληθυσμό   46 μόνιμους κατοίκους οι οποίοι κυρίως  ασχολούνται με την κτηνοτροφία και την γεωργία. Είναι χτισμένη μέσα σε δάση, με τρεχούμενα νερά και ποτάμια. Κατοικήθηκε πρώτη φορά  τον 8ο αιώνα από κατοίκους που ήρθαν από την αρχαία Αρκαδική πόλη-κράτος Κλείτωρ, που βρισκόταν στα σύνορα της σημερινής επαρχίας Καλαβρύτων.

Το παλιό όνομα του χωριού ήταν Σοπωτό. Το 1928 άλλαξε
όνομα σε Άγιος Παύλος προς τιμήν του οσιομάρτυρα Παύλου ο οποίος γεννήθηκε στο Σοπωτό το 1785 και μαρτύρησε, αποκεφαλισθής από τους Τούρκους στην Τρίπολη, στις 22  Μαΐου 1818. Το 2002 κατασκευάσθηκε, με δαπάνες Σοπωτινού, εντυπωσιακός ναός προς τιμή του νεο-Αγίου, με βοηθητικά οικοδομήματα.

Το 1930 πήρε το σημερινό του όνομα. Μέχρι το 1914 ήταν έδρα του τότε Δήμου Αροανίας και έδρα δημοσίων υπηρεσιών. Από εδώ κατάγονται πολλοί αγωνιστές του 1821 και στην ευρύτερη περιοχή του χωριού είχε γίνει μία από τις πρώτες εχθροπραξίες το 1821.

Το 1796 ιδρύθηκε η "Ελληνική Σχολή Σωποτού", η οποία 
λειτούργησε, μέχρι το 1821 οπότε σταμάτησαν τα μαθήματα καθώς δεν το επέτρεπαν οι ανάγκες του αγώνα. Το 1830 είχε αλληλοδιδακτικό σχολείο, η εκπαίδευση των νέων γίνονταν αναμεταξύ τους αμοιβαία και τότε, ήταν από τα λίγα χωριά που είχαν σχολείο.

Πάνω από το χωριό δεσπόζει το όρος Τάρταρης, παρυφάδα του Ερύμανθου. Στην κορυφή του βρίσκεται το Κάστρο του Τάρταρη ή Κάστρο του Σοπωτού, Φράγκικη οχύρωση του 13ου αιώνα, ελάχιστα απομεινάρια του οποίου σώζονται σήμερα. 

MyPhotoPics