Ιερά Μονή Χρυσοσκαλίτισσας, Κρήτη, Ελλάς

Η μονή Χρυσοσκαλίτισσας είναι ορθόδοξο μοναστήρι του 17ου αιώνα, έχει τη μορφή φρουρίου και είναι σκαρφαλωμένο πάνω σε βράχο 35 μέτρων στον νομό Χανίων, Κρήτη, στον δήμο Ιναχωρίου, Ελλάς. Βρίσκεται σε απόσταση 72 χιλιομέτρων νοτίως από την πόλη των Χανίων, κοντά στο Ελαφονήσι και έχει θέα το Λιβυκό πέλαγος. 

Πήρε το όνομά της από το χρυσό σκαλοπάτι - το τελευταίο από
τα 98 -
που, για κάποιους, πουλήθηκε επί Τουρκοκρατίας ενώ για άλλους δεν έφυγε ποτέ από τη θέση του και είναι ορατό μόνον από τους αναμάρτητους. Η ιερότητα του χώρου συνδέεται με την εύρεση της εικόνας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (χρονολογείται στο 2ο μισό του 17ου αι.), η οποία ακόμα «κατοικεί» εκεί.

Η παράδοση αναφέρει ότι η ιερότητα του χώρου αρχίζει με την εύρεση της εικόνας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου σε κόγχη του βράχου από έναν γεωργό, που έβλεπε φλόγα καντηλιού τα βράδια. Η εικόνα μεταφέρθηκε στους πρόποδες του βράχου για να χτιστεί εκεί η εκκλησία της Παναγίας, αλλά επέστρεψε πάλι στην κορυφή, στο σημείο όπου βρέθηκε. Κι έτσι η εκκλησία χτίστηκε πάνω στον βράχο. 


Πρόκειται για μια σπάνια εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, του 8ου - 9ου αιώνα. Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες είναι ότι η Παναγία αναπαύεται από τα δεξιά.




Στην Μονή υπάρχει βυζαντινό μουσείο, με σπάνιες εικόνες και μικρή λαογραφική συλλογή από το κρυφό σχολείο.

MyPhotoPics