Πέντε ναυτικά μίλια δυτικά του λιμένα Πλωμαρίου, νήσος Λέσβος, Ελλάς, βρίσκεται η Κρυφτή Παναγιά. Ένα τοπίο μοναδικό, ένα μέρος επιβλητικό. Απότομα βράχια που στις ρίζες τους αναβλύζουν ζεστά ιαματικά νερά, αντικατοπτρίζονται μέσα στο γαλαζοπράσινο του Αιγαίου, κρύβουν διακριτικά την εικόνα της Παναγιάς που βρήκε καταφύγιο στην εγκοπή αυτού του βράχου.
Το ξωκλήσι είναι κρυμμένο στην σπηλιά ενός βράχου.
Σύμφωνα με την παράδοση, αφού κρύφτηκε εκεί μία κοπέλα με το παιδί της, κυνηγημένη από τους Τούρκους με άλογα (γι’ αυτό και στο πανηγύρι συνηθίζουν να κατεβαίνουν με άλογα οι κάτοικοι του Παλαιοχωρίου), σώθηκε και έταξε στην Παναγιά τη σπηλιά αυτή να την κάνει εκκλησία.
Επίσης, σύμφωνα με μαρτυρίες, πολλοί Έλληνες της Μικράς Ασίας βγήκαν στην περιοχή αυτή με τις βάρκες τους μετά την καταστροφή, και την έχουν ως προστάτιδά τους.
Τέλος, στα δύσκολα χρόνια της Γερμανικής κατοχής, πολλοί
Έλληνες σώθηκαν διαφεύγοντας στη Μέση Ανατολή με συμμαχικά υποβρύχια, που πλησίαζαν αθέατα την απρόσιτη περιοχή της Παναγιάς της Κρυφτής. Ο καλύτερος τρόπος για να επισκεφτείτε τη Κρυφή Παναγιά είναι από την θάλασσα με πλεούμενο. Η περιοχή είναι εξαιρετικού φυσικού κάλλους και έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενο τοπίο, η διαχείριση του οποίου ανήκει στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι.
Όπως ήταν πριν την καταστροφή του 1986
Το εκκλησάκι ανακαινισμένο μετά την καταστροφή
MyPhotoPics