Πέτρα της Καλλικατσούς, "η κατάρα της μάνας", νήσος Πάτμος, Ελλάς

Σύμφωνα με τον θρύλο, η Πέτρα της Καλλικατσούς δεν είναι άλλο παρά η κατάρα μιας μάνας που "έπιασε ... τόπο". Λένε πως μια κοπέλα δελεασμένη από την πανέμορφη θάλασσα του κόλπου και ενώ είχε μόλις κοινωνήσει, θέλησε να βουτήξει στα νερά της. Η μητέρα της τής το απαγόρεψε, αυτή ωστόσο επέμενε, προκαλώντας τον θυμό τής πρώτης. Εξαγριωμένη, αυτή φώναξε: "Αν πας, πέτρα να γίνεις". Και έτσι και έγινε.

Βρίσκεται στο νότιο τμήμα των ανατολικών ακτών της νήσου Πάτμου, Ελλάς και συγκεκριμένα στον κόλπο του Γροικού.
Όσο για το τοπωνύμιο, καλικατσού είναι το όνομα που δίνεται
συχνά στα νησιά στον θαλασσοκόρακα (Phalacrocorax aristotelis desmarestii), μαύρο θαλασσοπούλι που θυμίζει κορμοράνο, και το οποίο δόθηκε γιατί φωλιάζει στον βράχο αυτόν.

Ερευνητές θεωρούν ότι η Πέτρα, γνωστή και ως ο Βράχος της Καλικατσούς είναι στην αλήθεια αρχαιολογικός χώρος όπου, από τους προϊστορικούς μέχρι τους ιστορικούς χρόνους (1100 π.Χ.- 4ο αιώνα μ.Χ.), υπήρχε υπαίθριο ιερό με συνεχή λατρεία, πιθανόν αφιερωμένο στην Αφροδίτη. 


Τα λαξευτά σκαλιά, η σπηλιά, οι τεχνητές κοιλώσεις και κόγχες
για την τοποθέτηση αναθημάτων και οι υδατοδεξαμενές είναι όλα τους στοιχεία που θα ήταν απαραίτητα για τις αρχαίες ιεροτελεστίες.  


Τα στοιχεία τού αρχαίου ιερού άλλαξαν χρήση με την εγκαθίδρυση τού Χριστιανισμού, όταν μετατράπηκε σε ερημητήριο και οι μοναχοί χρησιμοποίησαν τους υπάρχοντες χώρους ως σκήτες έως τον 14ο αιώνα μ.Χ.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, γεωλογικά, ο Βράχος της Καλλικατσού είναι ηφαιστειακό λατυποπαγές, (πέτρωμα αποτελούμενο από θραύσματα πετρωμάτων),  από την εποχή ηφαιστειακής δραστηριότητας στην περιοχή (προ τεσσάρων εκατομμυρίων χρόνων), που σχηματίστηκε από την συγκόλληση πολλών ηφαιστειακών βολίδων, ενώ το σχήμα της προέρχεται από τον τρόπο σύνδεσης των υλικών τής βασαλτικής λάβας από την οποίαν προήλθε.

    Πάτμος, η Χώρα

     MyPhotoPics